Na pomoci a úveroch sme vyplatili takmer miliardu, zhodnotil rok v rezorte hospodárstva Sulík

Odchádzajúci minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) zhodnotil ročné pôsobenie na ministerstve hospodárstva. Spolu s ním informovali štátni tajomníci rezortu hospodárstva Ján Oravec a Karol Galek (SaS).

23.03.2021 11:00 , aktualizované: 11:53
debata (4)

Za úspechy rezortu považuje Sulík okrem vodíkovej stratégie aj vyplácanie dotácií na nájmy. „Preplatili sme takmer 40 tisíc žiadostí za vyše 60 miliónov eur,“ povedal Sulík. Ministerstvo hospodárstva vyplatilo i pomoc pre nepravidelnú autobusovú dopravu, vypomohlo rezortu kultúry cez pomoc kreatívnemu priemyslu. „Celkovo sme vyplatili pomoc alebo poskytli úvery za takmer jednu miliardu eur,“ povedal Sulík. Systém dotácií na nájomné je postavený najmä na dohode nájomcu a prenajímateľa.

Minister hospodárstva dnes podal demisiu. Vedením rezortu je dočasne poverený minister dopravy a zastupujúci minister práce Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Odškodňovanie i priemyselné parky

Končiaci minister hospodárstva pripomenul i prípravu univerzálneho odškodňovacieho zákona. „Na vládu sme ho predložili trikrát, trikrát neprešiel napriek tomu, že sme zapracovali pripomienky,“ povedal Sulík. Najprv bol stiahnutý na dopracovanie, potom ho prerátaval rezort financií, posledné raz nebol návrh na rokovanie vlády ani zaradený.

Ďalšou oblasťou, ktorej sa za uplynulý rok rezort hospodárstva venoval boli priemyselné parky. Tam smerovali státisíce eur. „Pustili sme sa do priemyselného parku v Rimavskej Sobote. Toto je kľúčové nielen z pohľadu hospodárskej politiky, ale i preto, že tento okres má dlhodobo najvyššiu nezamestnanosť,“ vysvetlil Sulík. V Rimavskej Sobote sa preinvestuje do desať miliónov eur. Aj zvyšné stimuly, ktoré ministerstvo vyplatilo išli podľa neho takmer výlučne do menej rozvinutých okresov. Jedinou výnimkou boli projekty v oblasti vedy a výskumu.

Boj za lepšie podnikateľské prostredie

Za rok rezort presadil viacero opatrení v oblasti znižovanie byrokracie. Medzi nimi i dva protibyrokratické balíčky známe aj ako Sulíkovo kilečko I. a II.. „Začali sme prijímať opatrenia na rýchle zlepšenie podnikateľského prostredia,“ povedal Oravec. Prvá balík mal 115 opatrení, druhá 469 opatrení.

Na vláde je podľa Oravca i ďalší materiál na zníženie byrokracie. Zatiaľ je však blokovaný, dodal štátny tajomník. „Navrhli sme zvieraciu kazajku pre úradníkov, ktorá zavádza, že ak ministerstvo prichádza z reguláciou podnikateľov musí ju niekde znížiť,“ povedal. Od budúceho roka až dvojnásobne. Rovnako pred bránami skončila i dlhová brzda z dielne rezortu hospodárstva.

Dočkáme sa spustenia tretieho bloku Mochoviec?

Najväčším kostlivcom v rezorte hospodárstva boli podľa Galeka nedkončené bloky atómovej elektrárne Mochovce. „Naši predchodcovia dlhodobo strkali hlavu do piesku,“ povedal. I preto sa rezort prihlásil ako poškodený v rámci vyšetrovania. „Mochovce sú momentálne vo fáze vydania prvostupňového rozhodovania. Na jeseň očakávame zavezenie paliva a spustenie tretieho bloku,“ povedal štátny tajomník.

Ďalšou nášľapnou mínou bol historický dlh 400 miliónov eur voči distribučným spoločnostiam. „Čiastočne sa ho podarilo zalátať zo štátneho rozpočtu, zvyšok sa budeme snažiť riešiť tak, aby nenavyšoval faktúry, ktoré platia ľudia,“ povedal Galek. Ministerstvo hospodárstva tiež vymenilo vedenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví – bývalého predsedu Ľubomíra Jahnátka nahradil Andrej Juris.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #rok na ministerstve