Pri Pláne obnovy vláda stratila drahocenný čas na odborné rokovania, tvrdí ÚVO

Predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka mrzí, že dokument Plán obnovy nebol podrobený dôkladnej odbornej debate v oblasti verejného obstarávania napriek tomu, že Slovensko má jedinečnú príležitosť urobiť v tejto oblasti zmeny pre jej zásadné skvalitnenie.

23.03.2021 08:57
debata (5)

„V pondelok som sa zúčastnil na online rokovaní k Plánu obnovy a musím povedať, že ma prekvapilo, že sa tento dokument odvoláva na legislatívne návrhy z dielne pána vicepremiéra Štefana Holého a pani ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, keďže do oblasti verejných nákupov zasahujú nesystémovo a sú tiež v rozpore s európskym právom,“ hovorí Hlivák. Mrzí ma, že vláda stratila dlhé mesiace pre to, aby tento, dovolím si nazvať ho „strategický“ dokument prelúskala s odbornou verejnosťou a hľadala čo najlepšie riešenie pre celú spoločnosť, dodal predseda úradu.

ÚVO k tomuto dokumentu v rámci medzirezortného pripomienkového konania uplatnil niekoľko zásadných pripomienok, o ktorých obsahu Hlivák hovoril aj na online rokovaní. „Aj na tomto rokovaní zaznelo, že reforma verejného obstarávania na Slovensku je pre Európsku komisiu kľúčová,“ hovorí Hlivák. Úrad rozumie potrebe zrýchľovať nakupovanie za verejné peniaze, zvlášť v období, keď ekonomiku zasiahol covid, no tieto zmeny sa musia diať systémovo. Preto sme s kolegami vypracovali komplexnú novelu, ktorá obsahuje 4 časti, dodáva.

Úrad predložil vláde svoju zásadnú novelu vlani v októbri. Novela navrhuje odborné riešenia, ako zrýchliť nakupovanie za verejné peniaze, pričom návrhy riešení boli odkonzultované s domácou odbornou verejnosťou, aj s Európskou komisiou. „V našej novele, ktorá je použiteľná aj pre Plán obnovy navrhujeme, aby zjednodušovanie pravidiel verejného obstarávania poistili legislatívnymi zmenami v oblasti pokrývania nekalých praktík. Nepovažujem za správne, aby sme zjednodušovali pravidlá bez toho, aby sa sprísnil trestný kódex a ostatné zákony súvisiace s postihovaním nekalých praktík. Ďalším systémovým a žiadaným riešením, ktoré oceňuje aj Európska komisia, je profesionalizácia. Jednoducho, do procesu verejných nákupov potrebujeme vniesť podstatne viac odbornosti. A v neposlednom rade je kľúčové, aby sa kládla dôležitosť na nezávislosť ÚVO," tvrdí Hlivák.

Pre právny štát sú podľa predsedu ÚVO dôležité nezávislé kontrolné orgány. „Úprimne poviem, že od transparentnej vlády by som očakával viac podpory a ochoty počúvať odborné návrhy obsiahnuté v našej novele, keďže sú v súlade s verejným záujmom, princípmi právneho štátu a súhlasí s nimi aj Európska komisia,“ dodal Hlivák, ktorý si počká na pokračovanie rokovaní aj k dokumentu Plán obnovy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad pre verejné obstarávanie #plán obnovy