O investovanie sa zaujíma 59 percent Bratislavčanov. Rozhoduje návratnosť a riziko

Vklady v bankách sú stále trendy, postupne sa však u ľudí zvyšuje záujem aj o investície. A to najmä v Bratislavskom kraji, kde sa kúpyschopnosť obyvateľstva dlhodobo drží ma maxime. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti DATAMAR a MNFORCE, ktorý sa realizoval v januári na 300 respondentov v Bratislavskom kraji.

22.03.2021 09:03
debata (1)

Aspoň základnú znalosť o investovaní a o tom, čo sa deje na finančných trhoch má 59 % bratislavských domácností. Ďalších 22 % sa príliš o investovanie nezaujíma, ale investície v budúcnosti nevylučuje. Necelá pätina opýtaných sa k investovaniu stavia odmietavo.

Návratnosť a riziká hrajú rolu

Prieskum sa zameral aj na riziká, podľa ktorých si Bratislavčania vyberajú investičný nástroj. Až pre 46 % opýtaných je rozhodujúcim faktorom návratnosť a pre ďalších 23 % rizikovosť investície. Odvetvie alebo inovatívne technológie sú kľúčovými pri výbere v prípade 11 % a 10 % opýtaných. Odporúčanie celebrity, či influencera, skúsenosť priateľov, etika investície či príbeh portfólia rieši len 1% až 4 %.

Do čoho investovať?

„Veľa ľudí vlani zistilo aké rizikové môže byť investovať finančné prostriedky do krátkodobých zmeniek a dlhopisov. Povinnou výbavou zodpovedného investora by preto malo byť triezve vyhodnotenie rizika, dobrá znalosť produktu a dodržanie zlatého pravidla – diverzifikácie,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Rovnako dôležitú rolu zohráva aj spolupráca s profesionálmi s dlhodobými skúsenosťami, s licenciou od národnej banky a pravidelnou valuáciou portfólia, či auditovaním od renomovaných spoločností, dodáva.

Vzhľadom na rizikovú situáciu môžu byť podľa analytičky zaujímavou možnosťou na investovanie aj realitné fondy alebo akcie firiem z takzvaných defenzívnych odvetví. ..Reality sú výnimočné stabilnými výnosmi a svojou hmatateľnosťou. Defenzívne odvetvia ako zdravotníctvo, potravinárstvo, či verejné služby zase fungujú aj v čase krízy či pandémie," hovorí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investovanie #vklady