Turecký prezident odvolal šéfa centrálnej banky, ktorý sa snažil obmedziť infláciu

Novým guvernérom centrálnej banky sa stal profesor bankovníctva Sahap Kavcioglu, ktorý rovnako ako prezident odmieta zvyšovanie úrokov.

20.03.2021 18:31
Turecko Foto: ,
Turecko už dlhší čas nevie nájsť spoločnú reč ani s EÚ, dôvodom je aj jeho menová poitika a daňový systém.
debata (1)

Turecký prezident odvolal guvernéra centrálnej banky, ktorý za štyri mesiace vo funkcii získal uznanie zo strany investorov pre zvyšovanie úrokov a prísľub prísnej menovej politiky. Dekrétom zverejneným v sobotu ráno prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že z funkcie šéfa centrálnej banky odchádza bývalý minister financií Naci Agbal a vystrieda ho profesor bankovníctva Sahap Kavcioglu, ktorý obhajuje nižšie úroky.

Naci Agbal sa šéfom centrálnej banky Turecka stal po tom, ako turecká líra klesla na rekordné minimá a inflácia prudko stúpla. Počas pôsobenia vo funkcii Agbal zdvihol hlavnú úrokovú sadzbu o celkovo 875 bázických bodov a pracoval na obnovení dôveryhodnosti centrálnej banky. Štvrtkovým zvýšením kľúčovej úrokovej sadzby o 200 bázických bodov ju Agbal posunul na úroveň 19 percent, čiže vyššie ako analytici očakávali. Banka uviedla, že prísna menová politika sa bude uplatňovať, kým inflácia, ktorá stúpla na 15,61 percenta, sa nedostane pod kontrolu.

Erdogan otvorene odmieta vyššie úrokové sadzby a tvrdí, že vyvolávajú infláciu, čo je v protiklade s hlavným prúdom ekonomickej teórie. Turecký prezident na centrálnu banku tlačí, aby úroky zachovávala nízko s cieľom podporovať požičiavanie a ekonomický rast.

Nový guvernér tureckej centrálnej banky Sahap Kavcioglu je profesorom bankovníctva prispievajúci do provládnych novín, v ktorých obhajuje nízke úrokové sadzby. V minulosti bol poslancom za Erdoganovu vládnu stranu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Turecko #menová politika #centrálna banka