Európe hrozí, že príde o ďalšiu letnú turistickú sezónu

Príčinou je opätovne sa zvyšujúci počet infikovaných novým koronavírusom a pomalé tempo vakcinácie.

20.03.2021 13:13
Británia počasie horúčavy Foto: ,
Letná turistická sezóna môže byť podľa analytikov Morgan Stanley opäť slabá.
debata (10)

Európa možno smeruje k strate ďalšej letnej turistickej sezóny, varovala americká banka Morgan Stanley. Poukázala na opätovne sa zvyšujúci počet infikovaných novým koronavírusom, pričom tempo vakcinácie je pomalé. To by mohlo znamenať problémy najmä pre ekonomiky južných krajín ako Španielsko, Portugalsko, Taliansko a Grécko.

„Vysoký počet prípadov infikovaných v Európe a pomalé tempo očkovania by mohlo viesť k neskorému otváraniu (ekonomiky), čo môže ohroziť už druhú letnú sezónu na kontinente,“ uviedla banka. To by podľa nej mohlo ešte zvýšiť ekonomické rozdiely medzi severom a juhom a prinútiť Európu pristúpiť k ďalším opatreniam na podporu ekonomiky.

„Minulý rok, keď vakcíny ešte neboli k dispozícii, dokázala Európa časť letnej sezóny zachrániť. K tomu jej pomohli obmedzenia, ako aj sezónne faktory, ktoré zmiernili šírenie vírusu,“ uviedla banka. Pochybuje však, že sa Európanom podarí niečo podobné aj v tomto roku. Dôvodom sú nové mutácie, ktoré, ako sa ukázalo, sú oveľa prenosnejšie a nebezpečnejšie. Práve tie sú zodpovedné za opätovné zvýšenie počtu infikovaných v niektorých európskych krajinách, najmä vo Francúzsku a v Taliansku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Morgan Stanley #turistická sezóna #letná turistická sezóna