Nemci na Veľkú noc masovo vyrážajú na Malorku. Španieli sa tam nedostanú

Španielov nemecká invázia poburuje, oni totiž vo vlastnej krajine nemôžu cestovať kvôli zákazu pohybu medzi regiónmi.

20.03.2021 09:40 , aktualizované: 09:45
Malorka, Malorca, Majorka, pláž, leto,... Foto:
Letecké spoločnosti na Veľkú noc pridávajú stovky letov z Nemecka na Malorku, záujem je obrovský.
debata (6)

Desaťtisíce Nemcov si na poslednú chvíľu plánujú veľkonočné pobyty na španielskom ostrove Malorka. To pobúrilo mnohých Španielov, ktorí tam ísť nemôžu pre zákaz pohybu medzi regiónmi.

„Nemá absolútne žiadny zmysel, že v Španielsku sa nemôžeme pohybovať medzi regiónmi, ale cudzinec sem môže vstúpiť a šíriť infekciu,“ vyhlásil 23-ročný Emilio Rivas, ktorý žije v Madride. Mladý daňový úradník by sa tiež chcel dostať cez sviatky z mesta, musí však zostať doma, pretože v Španielsku je zakázané cestovanie medzi regiónmi počas Veľkej noci, aby sa zabránilo opakovaniu prudkého šírenia nákazy po zmiernení vianočných obmedzení. Miera infekcie Španielska je pritom aktuálne najnižšia od augusta.

Turisti z európskych krajín s vyššou mierou infekcie, ako sú Francúzsko alebo Nemecko, však môžu priletieť na dovolenku, ak majú negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, čo dokonca aj španielsky epidemiológ Fernando Simón označil za „nevhodné“.

Po tom, ako vláda v Berlíne minulý týždeň zrušila karanténu pre cestujúcich, ktorí sa vracajú z Baleárskych ostrovov, dopyt po letoch na španielske súostrovie prudko vzrástol. V uliciach Madridu už teraz možno stretnúť turistov z Francúzska a iných krajín. Nemecká vláda pritom stále neodporúča „nepodstatné cestovanie“. Skutočnosť, že nevydala cestovné varovanie nie je výzvou na vycestovanie, upozornia začiatkom týždňa hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí.

Napriek reptaniu Španielov bude návrat Nemcov, ktorí utekajú za slnkom vítanou injekciou pre chorľavejúci turisticky priemysel Španielska. Vlani počet zahraničných turistov v krajine v dôsledku pandémie klesol až o 80 % na 19 miliónov, a bol tak najnižší od roku 1969.

Eurowings, nízkonákladová dcéra leteckej spoločnosti Lufthansa, pridala na Veľkú noc 300 letov z celého Nemecka na Malorku v reakcii na štvornásobný skok v rezerváciách po zrušení karantény. Aj írsky Ryanair oznámil 200 ďalších spojení z Nemecka na Malorku a do Alicante. Cestovná kancelária TUI Germany uviedla, že veľkonočné rezervácie sa zdvojnásobili oproti roku 2019 a niektoré hotely na Malorke sú už plne rezervované.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Malorka #karanténa #cesty na dovolenku #zákaz cestovať