ZMOS: Nezahrnutie zamestnávateľov vo verejnom sektore do Prvej pomoci je diskriminančné

Mestá a obce považujú za neodôvodniteľné, aby podporná schéma Prvej pomoci diskriminovala právnické osoby verejného sektora.

19.03.2021 11:02
Michal Kaliňák, ZMOS Foto: ,
Riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák tvrdí, že štát pri Prvej pomoci pristupuje k zamestnávateľom vo verejnom sektore diskriminačne.
debata

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa listom obrátilo na premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby odstránil diskrimináciu zamestnávateľov v oblasti verejnej správy. Informoval o tom ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Mestá a obce totiž považujú za neodôvodniteľné, aby podporná schéma Prvej pomoci diskriminovala významnú časť zamestnávateľov – právnické osoby verejného sektora. Ani posledná aktualizácia schémy pomoci „Prvá pomoc++“ totiž neumožňuje subjektom založeným verejným sektorom žiadať o pandemickú podporu. Argumentom často býva, že ide o obmedzenie podmienok podpory zo strany Európskej komisie.

Združenie žiada vládu, aby pomohla projektmi podpory zamestnávania. Popri projekte Prvej pomoci by podľa ZMOS mala vláda využívať aj nástroje aktívnych opatrení zamestnávania uchádzačov o zamestnanie.

ZMOS žiada zmenu uznesenia vlády tak, aby sa podmienky podpory zamestnanosti v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočnej situácie vzťahovali na všetky právnické osoby vrátane subjektov verejného sektora.

Zmena uznesenia vlády SR a následná finančná podpora podľa predstaviteľov ZMOS odstráni súčasnú diskrimináciu a zrovnoprávni postavenie týchto podnikov na trhu. Zároveň umožní udržať zamestnanosť a odstráni riziká spojené s prípadnou privatizáciou mnohých organizácií podnikajúcich v ekonomicky preferovaných činnostiach.

Združenie zároveň žiada vládu a rezort práce o realizáciu krokov a finančných opatrení na opätovné a urýchlené spustenie podporných projektov podľa zákona o službách zamestnanosti, najmä programov podporujúcich miestnu a regionálnu zamestnanosť a udržanie pracovných miest. „Tieto sú spolu s príspevkom na vykonávanie absolventskej praxe nielen najviac využívané v podmienkach samospráv, ale sú aj efektívnou podporou zamestnávania a aktivácie v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou,“ dodalo združenie.

ZMOS podporuje aj aktivity a požiadavky samospráv na realizáciu projektov miestnych občianskych poriadkových služieb, ako aj ostatné programy podporujúce komunitné regionálne projekty zamestnávania.

„ZMOS očakáva aj zvýšenú informačnú podporu o zámeroch rezortov, ako aj zlepšenie komunikácie pri napĺňaní požiadaviek miest a obcí v oblasti podpory zamestnávania, na ktorú sme pripravení,“ uzavrel Kaliňák.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #podpora pre zamestnávateľov