Heger stopol dovolenky v zahraničí. Domáci hotelieri veria v skoršie uvoľnenie opatrení

Ak za hranice, jedine za prácou. Dovolenky v zahraničí majú byť po novom od soboty, 20. marca, zakázané. Vláda totiž v stredu sprísnila podmienky zákazu vychádzania, na ďalších pracuje. „Chceme ochrániť každého občana pred tým, aby si so sebou nedoniesol darček zo zahraničia, ktorý môže pripraviť o život ľudí,“ informoval minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽaNO). Od začiatku roka vycestovalo za dovolenkou do cudziny 30-tisíc ľudí zo Slovenska.

18.03.2021 11:03 , aktualizované: 15:30
debata (35)

„Vnímame to ako ďalšie opatrenie, ktorého cieľom je čo najrýchlejšie zlepšenie situácie u nás na Slovensku,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. V prípade, že by bolo toto opatrenie účinné, mohlo by prísť podľa neho k postupnému otváraniu služieb. Tento zákaz by totiž mal priniesť aj menej ľudí nakazených v zahraničí. „Toto je jeden z dôvodov, ktorým argumentujú odborníci,“ dodal Harbuľák.

Dovolenky sú bezpečné, tvrdia cestovky

Podľa marcových štatistík za prvé tri mesiace doviezli dovolenkári 35 prípadov nákazy koronavírusom. Z toho v troch prípadoch išlo o Kolumbiu, Saudskú Arábiu či Alžírsko, ktoré nie sú bežnými dovolenkovými destináciami. Do týchto krajín ľudia necestovali cez cestovné kancelárie, informovala Slovenská asociácia cestovných kancelárií a agentúr (SACKA).

„Cestovanie cez cestovné kancelárie, obzvlášť v tejto dobe, je najbezpečnejšou formou cestovania,“ tvrdil vtedy Roman Berkes, prezident SACKA. V prepočte tieto čísla predstavujú podľa štatistík asociácie len 0,001 percenta, čo je hlboko pod slovenským priemerom.

Dovolí to ústava?

Rozhodnutie vlády má do legislatívy pretaviť vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý. Nebude to pravdepodobne ľahká úloha, keďže Ústava SR zaručuje voľnosť pohybu.

Upozorňuje na to i advokátka Liliana Smiešková Kazerooni. „V Ústave Slovenskej republiky sa píše toto: Sloboda pohybu a pobytu sa zaručuje. Každý, kto sa oprávnene zdržiava na území Slovenskej republiky, má právo toto územie slobodne opustiť,“ hovorí. Slobody podľa týchto odsekov (1 a 2) môžu byť obmedzené zákonom, ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, udržanie verejného poriadku, ochranu zdravia alebo ochranu práv a slobôd iných a na vymedzených územiach aj v záujme ochrany prírody, dodáva advokátka. „Zákon môže tieto slobody obmedziť, ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, udržanie verejného poriadku, ochranu zdravia, o čo konkrétne v tomto núdzovom stave pravdepodobne ide alebo čo je teda jeho cieľom, alebo ochranu práv a slobôd iných a na vymedzených územiach aj v záujme ochrany prírody,“ hovorí Smiešková Kazerooni.

V odseku 4 Ústavy SR sa ďalej spomína, že „Každý občan má právo na slobodný vstup na územie Slovenskej republiky. Občana nemožno nútiť, aby opustil vlasť, a nemožno ho vyhostiť,“ vysvetľuje Smiešková Kaerooni. Cudzinca možno vyhostiť iba v prípadoch ustanovených zákonom, spresňuje piaty odsek Ústavy SR.

Aké bude leto?

Zatiaľ je však neistá i letná dovolenka na Slovensku. Otázne je, či pandemická situácia povolí postupné uvoľňovanie opatrení. „Ak budú ľudia obmedzení na pohyb v rámci okresu, nemožno hovoriť o tom, že budú dovolenkovať doma,“ informuje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. A, naopak, ak pandémia poľaví, je tu nádej aspoň na také leto ako vlani, dodáva. „Pokiaľ nebudú prijaté účinné opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia, máme dôvodné obavy, že prijaté obmedzenia a zákazy poskytovania služieb cestového ruchu môžu pretrvávať až do začiatku letnej sezóny,“ upozorňuje Harbuľák. Pomôcť by mohli európske Covid pasy, dodáva.

Denník Pravda oslovil zástupcov cestovných kancelárií.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #dovolenky #Eduard Heger #AHRS