Poslanci Sme rodina menia zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania. Chcú uľahčiť výstavbu DSS

Parlament včera odklepol poslanecký návrh hnutia Sme rodina. Ten mení zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania. Do druhého čítania pôjde na májovej schôdzi. O novele informovali poslanci Miloš Svrček a Martin Borguľa (obaja Sme rodina).

18.03.2021 10:30 , aktualizované: 10:48
debata (2)

„Otvárame možnosť podpory výstavby a obnovy vybraných zariadení sociálnych služieb,“ povedal Svrček. Má ísť o úpravu možnosti pre obstarávanie domovou sociálnych služieb (DSS). Zákon má po novom umožniť kúpu zariadenia pre sociálne služby, ak od kolaudácie neprešli tri roky.

„Na Slovensku je množstvo nevyužívaných budov. Takto vzniká možnosť využiť ich na zariadenia sociálnych služieb, ktorých je nedostatok,“ dodáva Svrček. Potvrdzuje to i fakt, že v súčasnosti sa na miesto v DSS čaká i roky.

„Ponuka sociálnych zariadení sa takto zvýši. Objavuje sa nový trh pre niekoho, kto DSS postaví a následne odpredá,“ dopĺňa Borguľa. Aktuálne na Slovensku podľa neho takáto možnosť chýba. „Máme tu nejakú ponuku z čias socializmu, tieto budovy sú málokedy opravované,“ vysvetľuje Borguľa. Problém treba podľa neho riešiť i kvôli krivke starnutia, ktorá je na Slovensku dramatická.

Od januára išli hore sumy na úvery cez Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Po novom tak možno získať aj stopercentné financovanie, samozrejme, za prísnych podmienok. Za zmenou stojí rezort ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina).

S podielom nájomných bytov na tisíc obyvateľov sme na tom najhoršie spomedzi krajín únie. Ak by sa chcelo Slovensko vyrovnať priemeru únie, museli by sme mať okolo 600-tisíc bytov. Priemerne tvoria nájomné byty v únii takmer štvrtinu bytového fondu. Na Slovensku je to podľa rezortu dopravy iba šesť percent.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny fond rozvoja bývania #nájomné byty #Doležal