Doležal vybavuje ďalšie milióny pre cestovný ruch. Ísť majú zo štátnej kasy

Ani sto miliónov eur ťažko skúšané hotely a reštaurácie nezachráni. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) preto žiada zvýšenie pomoci pre cestovný ruch o ďalších 179 miliónov eur. Podľa informácií denníka Pravda má ísť o peniaze zo štátneho rozpočtu. „Aktuálne finančné prostriedky nepostačujú podľa súčasného čerpania ani na jeden ďalší mesiac výzvy,“ tvrdí hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Keď vláda navýšenie odobrí, rezort dopravy vyhlási obratom ďalšiu výzvu, dodáva.

18.03.2021 06:00
debata (7)

Záujem o pomoc je podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Mareka Harbuľáka obrovský. „To len potvrdzuje, aký negatívny dosah mali prijaté opatrenia v súvislosti s pandémiou na odvetvie cestovného ruchu,“ hovorí. Z prvej schémy pomoci je nateraz vyplatených takmer 40 miliónov eur. Rezort dopravy prijal viac ako 6 300 žiadostí. Zamietnutých bolo vyše dvesto. Ďalších dvetisíc žiadostí je v procese vybavovania.

Otázne je, či dodatočných 179 miliónov eur postačí. „Táto suma vychádza zo súčasného stavu a prognózy, že k postupnému uvoľňovaniu služieb cestovného ruchu dôjde ešte pred letnou turistickou sezónou,“ vysvetľuje Harbuľák. To je však neisté. Vo viacerých krajinách sa už totiž hovorí o tretej vlne pandémie. Cestovnému ruchu by podľa generálneho manažéra pomohlo najmä masívne očkovanie.

Sto miliónov sa vyčerpá do mája

Podľa odhadov rezortu dopravy sa stomiliónová pomoc minie do mája. Pôvodne mali vystačiť na tri roky. Druhá vlna pandémie je pre podniky náročnejšia ako tá prvá, vysvetľuje Rudolf, preto suma nestačí.

„Nikto neočakával, že druhá vlna pandémie bude mať horšie dosahy ako tá prvá,“ hovorí Harbuľák. Vidí za tým protipandemické opatrenia, ktoré trvajú dlhšie. Podniky v cestovnom ruchu boli zatvorené nie z vlastnej vôle, ale z nariadenia vlády.

Ťažkosti však spôsobuje i pomalé vyplácanie pomoci. „Ministerstvo dopravy nemá vyčlenené prostriedky zo štátneho rozpočtu na vyplácanie pomoci za posledné mesiace roka 2020 a už vôbec nie na rok 2021,“ upozorňuje Harbuľák. Na paralyzovanú vládu teraz doplácajú tisíce podnikov v cestovnom ruchu, dodal.

Pomôže letná sezóna?

I keď by podniky v cestovnom ruchu otvorili ešte pred letnou sezónou, neznamená to podľa Harbuľáka, že sa situácia rýchlo zlepší. Zaváži i dôvera či skôr nedôvera ľudí v cestovanie, dodal. Asociácia ráta pre tento rok s ešte horším vývojom v cestovnom ruchu, ako tomu bolo vlani. „Za predpokladu, že dôjde k otváraniu služieb cestovného ruchu ešte pred letnou turistickou sezónou, sa tak v letných mesiacoch budeme spoliehať predovšetkým na domácich turistov,“ hovorí Harbuľák.

Zlé časy sa však letom neskončia. „Neočakávame zlepšenie situácie pre organizovanie konferencií, kongresov, ale aj ďalších športových či kultúrnych eventov, ktoré tvoria hlavnú časť dopytov počas jesene,“ myslí si Harbuľák. Týkať sa to bude podľa neho najmä mestských hotelov.

Brusel rozhoduje o pomoci 10 miliónov na podnik

Ešte vlani sa hovorilo o troch miliónoch eur, potom sa suma zrazila na 800-tisíc eur. Najnovšie je v hre desať miliónov eur – a to na jeden hotel či reštauráciu. Rezort dopravy potvrdil, že Európska komisia prijala návrh na takzvanú veľkú pomoc pre cestovný ruch v hodnote 10 miliónov pre jeden podnik. Nateraz tak čakajú na reakciu z Bruselu.

„Máme aj veľkých zamestnávateľov a spoločnosti, ktoré v dôsledku prijatých opatrení či lockdownov prišli o tržby v desiatkach miliónov eur,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Preto je pre spomínané podniky aktuálna schéma de minimis nepostačujúca. V tejto schéme je maximálna výška dotácie 200-tisíc eur. Suma 10 miliónov eur je limitom, stanoveným Európskou komisiou v pravidlách pre poskytovanie štátnej pomoci, dodal Harbuľák.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #hotely #andrej doležal #gastro podniky