Budovy pre budúcnosť: Vítame reformu dotačných nástrojov na obnovu rodinných domov

Platforma Budovy pre budúcnosť víta plán integrovane reformovať dotačné nástroje na obnovu rodinných domov, s ktorou počíta Plán obnovy v komponente pre budovy. Ministerstvo životného prostredia chce investovať pol miliardy eur príspevkami na zelenú obnovu rodinných domov. Vďaka ním budú môcť občania získať financie na komplexnejšiu obnovu vrátane zateplenia domu, výmenu okien, obnoviteľných zdrojov energie či vodozádržných opatrení.

17.03.2021 13:50
debata

„Tento krok považujeme za správny, lebo ide o systematickejšie riešenie problému obnovy domov. Dlhodobo sme upozorňovali na to, že je nesystematické financovať iba výmenu kotla cez kotlíkove dotácie bez toho, aby vlastník domu ošetril úniky tepla pomocou zateplenia stien, strechy alebo výmenou okien. Nové nastavenie príspevkov v takto komplexnej schéme by preto malo byť efektívnejšie a veľmi by sme privítali, keby rezorty na téme obnovy budov intenzívnejšie spolupracovali,“ uviedla Katarína Nikodemová, riaditeľka platformy.

Dôležitá bude samotná implementácia plánov, ktorú rezort avizuje už budúci rok. „Potrebujeme sa poučiť z chýb z minulosti a nový program nastaviť komplexne a pre konečného užívateľa transparentne a dostupne. Len potom dokážeme tieto masívne investície naozaj zmysluplne využiť pre zlepšenie kvality života. Kľúčové pre úspech programu bude dostatočné administratívne kapacity na spracovanie žiadostí, zmysluplná propagácia, jednoduchý a ľuďom dostupný systém podávania žiadostí a technická asistencia,“ doplnila Nikodemová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obnova budov #plán obnovy