Žiadosť o odklad daňového priznania by sa mohla posielať aj e-mailom

Žiadosť o odklad daňového priznania by mohli daňovníci posielať aj elektronicky e-mailom. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenie COVID-19, ktorý v stredu schválila vláda. Materiál zároveň predlžuje uplatňovanie nulovej sadzby dane z pridanej hodnoty na respirátory triedy FFP2 a FFP3 do 30. júna a prináša aj ďalšie zmeny. Kabinet Igora Matoviča (OĽANO) zároveň požiadal parlament o prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.

17.03.2021 12:10
debata
Gepostet von Ministerstvo financií SR am Mittwoch, 17. März 2021

Schválený návrh ďalej nastavuje dopredaj cigariet, ktoré boli zdanené sadzbou spotrebnej dane platnou do 31. januára, až do vypredania zásob. Podľa súčasne platnej právnej úpravy je možné tieto cigarety predávať, ponúkať na predaj alebo skladovať najneskôr do 31. marca. Novela tiež posúva úhrady odvodov z hazardných hier. Odvody splatné v období od účinnosti návrhu zákona do 31. augusta sa posúvajú do konca decembra 2021.

Problémy s pandémiou ochorenia COVID-19 podľa schváleného materiálu zasiahli aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov a správcov bytových domov a nebytových budov. Zákon preto posúva termín povinnosti predložiť ich ročné vyúčtovanie a správu o činnosti z konca mája na koniec júla a zavádza možnosť využitia elektronického hlasovania na schôdzach počas pandémie. Zákon by mal byť účinný dňom vyhlásenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #odklad daňového priznania