Poberanie dávky v nezamestnanosti sa predĺži o dva mesiace

Desaťtisíce nezamestnaných, ktorí v súčasnosti dostávajú dávku v nezamestnanosti, budú túto dávku poberať ďalšie dva mesiace. Vláda totiž v stredu schválila novelizáciu nariadenia o predĺžení podporného obdobia v nezamestnanosti počas trvania mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19. Týka sa to aj tých nezamestnaných, ktorým sa obdobie poberania dávky predlžovalo už v minulom roku.

17.03.2021 10:29
debata (1)

Predĺžené podporné obdobie sa totiž vzťahuje na nezamestnaných, ktorým sa poberanie dávky skončilo alebo ešte len skončí v období od augusta minulého roka do mája tohto roka. Dlhšie poberanie nezamestnaneckej dávky zvýši výdavky Sociálnej poisťovne o 68,7 milióna eur.

„Poistencom, ktorým sa skončilo obdobie poberania dávky v nezamestnanosti v auguste 2020 až marci 2021, sa podporné obdobie predĺži o 2 mesiace nad rámec súčasného právneho stavu,“ uviedlo ministerstvo práce. Ak sa nezamestnaným skončí obdobie poberania dávky v nezamestnanosti v apríli tohto roka, podporné obdobie sa im v priemere natiahne o 1,5 mesiaca. „Poistencom, ktorým sa skončí pôvodné podporné obdobie v máji tohto roka, sa podporné obdobie predĺži v priemere o pol mesiaca,“ informoval rezort práce. Predĺžené podporné obdobie v nezamestnanosti sa pritom skončí najneskôr 31. mája tohto roka.

Predĺženie obdobia poberania dávky v nezamestnanosti by sa malo v marci tohto roka týkať približne 61,6 tisíca osôb, v apríli 66,1 tisíca ľudí a v máji zhruba 24,9 tisíca nezamestnaných. „Priemerná mesačná suma vyplatenej dávky v nezamestnanosti u dotknutej skupiny osôb sa predpokladá na úrovni 450 eur,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Nezamestnaným, ktorí prestali dostávať dávku v nezamestnanosti po 12. marci minulého roka, sa obdobie poberania dávky predĺžilo o jeden mesiac počas minulého roka už štyrikrát.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #koronavírus