Na vyplácanie dôchodkov išlo vlani z iných fondov Sociálnej poisťovne 1,73 miliardy eur

Na vyplácanie starobných a predčasných starobných dôchodkov využila Sociálna poisťovňa počas minulého roka 1,73 miliardy eur z prebytkov iných fondov sociálneho poistenia. Výdavky fondu starobného poistenia boli za minulý rok o 1,74 miliardy eur vyššie ako jeho príjmy. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za rok 2020.

15.03.2021 09:18
debata (3)

Nedostatok prostriedkov na výplatu starobných a predčasných starobných penzií poisťovňa vykryla sumou 755 miliónov eur z rezervného fondu solidarity, ďalších 665 miliónov eur smerovalo na starobné a predčasné starobné dôchodky z fondu invalidného poistenia. Čiastkou 155,2 milióna eur starobnému fondu pomohol ku koncu minulého roka fond poistenia v nezamestnanosti, sumou 128,6 milióna eur fond úrazového poistenia a zvyšných 30,1 milióna eur tvorila výpomoc z prebytkového fondu garančného poistenia. Takmer 181 miliónov eur zostalo vo fonde starobného poistenia ako prebytok z roka 2019.

Výdavky fondu starobného poistenia, z ktorého Sociálna poisťovňa vypláca starobné a predčasné starobné penzie, v minulom roku dosiahli 6,79 miliardy eur. Príjmy tohto fondu však boli len na úrovni 5,05 miliardy eur. Poisťovňa tak musela rovnako ako v predošlých rokoch vykrývať výdavky na starobné a predčasné starobné dôchodky aj z príjmov z odvodov, ktoré boli pôvodne určené na vyplácanie invalidných dôchodkov, dávok v nezamestnanosti, úrazových, či garančných dávok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky