Faktúry si píšu ručne a účtovníčku nepotrebujú. Pre koho môže byť e-faktúra záťaž?

Prvotný návrh z dielne rezortu ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) hovorí o tom, že faktúry sa majú posielať daniarom v reálnom čase. No zároveň by sa mali povinne poskytovať Finančnej správe ešte pred vyhotovením konečnej verzie. Až potom by mal podnikateľ poslať faktúru odberateľovi. Ten ju bude musieť daniarom cez systém posielať tiež. Rezort financií nateraz ešte nespresnil, ktoré údaje z faktúry okrem sumy sa budú daniarom poskytovať.

15.03.2021 10:00
debata (5)

Podnikateľom chce dať štát aj na výber. Môžu používať svoj účtovný systém, cez ktorý budú komunikovať s Finančnou správou. Na to im daniari musia udeliť aj certifikáciu. Druhou možnosťou by mala byť bezplatná štátna aplikácia.

Štát pritom nebude robiť rozdiel v tom, či ide o veľkú firmu alebo živnostníka. Generálna sekretárka Slovenské živnostenského zväzu Miriam Bellušová upozorňuje, že schopnosť malých firiem a živnostníkov absorbovať takéto dosahy je oveľa nižšia. „Mnohí živnostníci remeselníci majú spracované účtovníctvo a daňové priznania externe, len k termínu daňových priznaní,“ vysvetľuje.

V ich prípade ide v praxi často ešte o ručné vypisovanie faktúry či nahadzovanie dokladov len do jednoduchých tabuliek na počítači. Veľa živnostníkov je podľa Bellušovej v preddôchodkovom veku a mnohí z nich nemajú potrebné technické vedomosti. „Bolo by určite vhodné zvoliť zjednodušený prístup k firmám, ktoré nie sú platcami DPH,“ myslí si. Zbytočne by sa nezvyšovala byrokracia a finančná záťaž pre malé subjekty, uzavrela Bellušová.

Heger však podnikateľom sľubuje, že novinka zníži ich administratívnu záťaž hlavne pomocou „moderných informačných technológií“. Byrokraciu má z väčšej časti prevziať Finančná správa. Skončiť by mal aj výkaz k dani z pridanej hodnoty (DPH) a časom by mala e-faktúra pomôcť aj pri vypĺňaní daňových priznaní.

Heger sa inšpiroval v zahraničí

Detaily fungovania systému e-faktúry zatiaľ rezort financií nezverejnil. Napriek tomu už dnes podnikatelia počítajú so zvýšenými nákladmi. Z ich pohľadu pôjde o dodatočné či dokonca aj duplicitné náklady na úpravu zabehnutých účtovných softvérov či organizáciu práce. Drahšie zrejme budú aj externé účtovnícke služby. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) pri prvotnom návrhu dával za príklad aj zahraničné systémy. Obdobne ako v slovenskom návrhu funguje e-faktúra už tri roky napríklad v Maďarsku.

Účtovné systémy, ktoré dostali certifikáciu od tamojšej finančnej správy, sú spojené so štátnym systémom. Vlastné účtovné systémy sa používať nemôžu. Po zadaní požadovaných údajov sa faktúra najprv verifikuje a až potom sa nahrá do systému maďarských daniarov. Ako však pripomína Mária Sameková zo Slovenskej komory daňových poradcov, Maďarsko podľa dostupných informácií zavedením povinnosti zasielania údajov z faktúr dokázalo eliminovať medzeru na dani z príjmov len o päť percent.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #živnostníci #faktúra #Eduard Heger #e-faktúra