5 správ alebo Heger sľubuje druhé Švajčiarsko a Krajniak odmenu za karanténu

Bude ako nebolo. Vraj čoskoro sa budeme mať ako na západe. Teda presnejšie už v roku 2030 Slovensko dosiahne 92 percent životnej úrovne priemeru únie. (Teraz sme na nejakých troch štvrtinách.) Aspoň tak sa dušuje minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v dlho očakávanom Pláne obnovy. Ten sa dostal tento týždeň do pripomienkového konania. Zachrániť má to, čo zo slovenskej ekonomiky zostane po pandémii.

14.03.2021 12:00
debata (66)

Otázne však je, či po pandémii ešte nejaká slovenská ekonomika bude. A ak áno, aká. Stále je totiž v hre aj tvrdý lockdown s úplným či čiastočným zatvorením fabrík. To, či bude, zatiaľ nik netuší, známe totiž nie sú ani podmienky, za ktorých by prípadne mal byť vyhlásený. Známy je len dátum prehodnotenia – a to 21. marec. Rezort financií však nemá doteraz prerátané koľko by takýto špás vyšiel. Analytici hovoria o 50 až 100 miliónoch den­ne.

Zatočiť s počtami nakazených chce i minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) – a to štátom platenou karanténou. Po novom by tak ľudia, čo musia zostať doma, dostávali peniaze vo výške ich príjmu. Len kedy to bude…

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Bude tvrdý lockdown či nebude?

Od 50 miliónov eur až po pesimistickejších 100 miliónov eur, a to denne. Za tri týždne tak i vyše miliarda eur. Také straty hrozia podľa odhadov krajine pri zatvorení fabrík. K tomu môže prísť podľa uznesenia vlády, ktoré ako-tak sprísnilo protipandemické opatrenia, už po 21. marci. Závisí od toho, či sa podarí vývoj pandémie ustáliť. Nateraz to tak, žiaľ, nevyzerá.

2. Veľké plány šéfa financov

Po uniknutí verzie koncom minulého roka a dopracovávaní nových pravidiel z Bruselu počas januára konečne došlo i na medzirezortné pripomienkové konanie. Plán obnovy, ktorý Slovensko musí odovzdať únii do konca apríla, doň zamieril v pondelok. Rezort financií chce vraj vziať do úvahy každý zmysluplný návrh. Podarí sa ambiciózne plány pretaviť do reality? To bude závisieť od politickej vôle, ale aj od schopnosti poverených úradníkov.

3. Zostaňte doma, dostanete zaplatené

Pracujúci ľudia v karanténe majú dostať špeciálny príplatok. Spolu s pandemickou práceneschopnosťou (PN) by tak mohli dostávať stopercentnú náhradu mzdy. Avizuje to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Novým opatrením chce pomôcť tým, ktorým pandemická dávka v karanténe vykryje sotva polovicu príjmu. Novú dávku odporúčajú aj vedci, ktorí sa stretli pred dvoma týždňami s premiérom.

4. Pohne Brusel s platmi žien?

Dôjde 100 rokov od prvého MDŽ v Československu k vyriešeniu platovej nerovnosti medzi mužmi a ženami? To je otázka za milión. Do boja sa po novom púšťa aj Európska únia, ktorá chce stáročia trvajúcu neprávosť vyriešiť cez smernicu o platovej transparentnosti. Tá umožní zistiť finančné ohodnotenie kolegov na tej istej pozícii, zavedie i povinnosť pre väčšie podniky zverejňovať platy v rámci firmy. Okrem toho ešte vznikne nárok na povinné finančné odškodnenie v prípade rodovo podmienených nerovností.

5. Veľa vína, málo peňazí

Pandémia koronavírusu nivočí vinohradníctvo a vinárstvo ako kedysi choroba fyloxéra. Predaj vína sa obmedzil na obchodné siete a e-shopy, ale úplne zmrzol v hoteloch, reštauráciách, nekonajú sa ochutnávky. Výpadky príjmov nivočia najviac vinárstva, ktoré zásobovali gastronomické podniky a ponúkali svoje vína na eventy a festivaly. Vlani prisľúbeného odškodného sa vinári od štátu dodnes nedočkali.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #rodová rovnosť #Eduard Heger #lockdown #Plán obnovy a odolnosti #odmena za karanténu