Doležalov zákon na pomoc dopravcom čaká na schválenie. Na vládu má ísť opäť v stredu

Schválením tohto návrhu vláda umožní ministerstvu dopravy vyplácať pomoc podnikateľom a subjektom v doprave, pretože aktuálne na to ministerstvo nemá zákonnú možnosť.

12.03.2021 17:08
Andrej Doležal (nominant Sme rodina) Foto: ,
Minister dopravy Andrej Doležal verí, že zákon o pomoci cestnej doprave vlády schváli už na budúci týždeň.
debata (2)

Dočkajú sa? Prevádzkovatelia osobnej aj nákladnej dopravy, taxislužby a autoškoly netrpezlivo čakajú na záchranu od štátu. Legislatíva, ktorá má vytvoriť rámec na tvorbu schém štátnej pomoci a pomoci „de minimis", bola v piatok z rokovania vlády stiahnutá.

„Na začiatku rokovania vlády sme boli všetci ministri požiadaní, aby sme dnes predkladali iba body, ktoré nemajú vplyv na štátny rozpočet," vysvetlil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Išlo podľa neho o žiadosť samotného premiéra. Doležal verí, že už budúcu stredu sa na rokovanie vlády návrh vráti.

„Schválením tohto návrhu vláda umožní ministerstvu dopravy vyplácať pomoc podnikateľom a subjektom v doprave, pretože aktuálne na to ministerstvo nemá zákonnú možnosť,“ vysvetlil pre denník Pravda hovorca ministerstva Ivan Rudolf. Samotná výška pomoci sektoru dopravy bude však ešte predmetom ďalších koaličných rokovaní, dodal. V dôvodovej správe sa predbežne predpokladá, že na pomoc dopravcom, taxislužbám a autoškolám by malo smerovať 100 miliónov eur.

Zároveň sa má legislatívnou úpravou v prípade autoškôl zabezpečiť, aby lehota na trvanie vodičského kurzu počas krízovej situácie neplynula a kompletné teoretické vyučovania bude možné v rámci kurzu absolvovať na diaľku. V súčasnosti totiž žiaci musia absolvovať kurz do 12 mesiacov od jeho začatia, inak bude neplatný.

V prípade dopravcov prevádzkujúcich medzinárodné linky sa má umožniť, aby ich mohli bez akýchkoľvek sankcií dočasne pozastaviť a následne obnoviť. Návrhom zákona sa tiež majú predĺžiť niektoré zákonné lehoty ako pomoc pre podnikateľov počas krízy. Týka sa to napríklad STK, respektíve kontroly originality. Všetky subjekty zriadené do 19. mája 2018 mali pôvodne zaviesť certifikovaný systém protikorupčného manažérstva, lehota na jeho zavedenie by sa však mala predĺžiť o jeden rok – a to do 20. mája 2022.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #andrej doležal #pomoc doprave #pomoc dopravcom #ministerstvo doprvy