Vládna kríza brzdí opatrenia, ktoré majú finančne pomôcť ľuďom počas pandémie

Súčasná vládna kríza brzdí prijímanie návrhov zákonov, ktorých cieľom je aj finančne pomôcť občanom a podnikom počas pandémie koronavírusu. Ako vyhlásil minister dopravy Andrej Doležal, členovia kabinetu boli na dnešnom rokovaní vlády vyzvaní predsedom vlády Igorom Matovičom, aby stiahli návrhy, ktoré majú dosah na štátny rozpočet.

12.03.2021 15:43
debata (1)

Aj z toho dôvodu vláda neprerokovala návrh zákona z dielne rezortu dopravy, ktorého cieľom je pomôcť sektoru cestnej dopravy v tomto roku 100 miliónmi eur. Doležal však verí, že jeho návrh dostane zelenú na pondelkovej koaličnej rade a následne aj na rokovaní vlády v stredu tak, aby mohol byť prerokovaný v skrátenom legislatívnom procese ešte počas marcovej schôdze Národnej rady SR.

Ministerstvo dopravy v záujme skorej pomoci subjektom pôsobiacim v cestnej nákladnej doprave, pravidelnej i nepravidelnej autobusovej doprave, ale aj taxislužbám, autoškolám či školiacim strediskám navrhlo vládnemu kabinetu, aby návrh zákona prerokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Podľa šéfa rezortu dopravy Andreja Doležala návrh zákona umožní vytvoriť schému pomoci pre podniky z oblasti cestnej dopravy, ktoré museli pozastaviť činnosti a preto utrpeli finančné straty.

Návrh zákona by mal byť účinný dňom vyhlásenia. Keďže počas pandémie sa nedali vykonávať vodičské kurzy v autoškolách, účastníci kurzu nemohli ukončiť vodičský kurz do 12 mesiacov. Legislatívnou úpravou sa zabezpečí, aby lehota na trvanie vodičského kurzu počas krízovej situácie neplynula.

Podobne pri kurzoch základnej kvalifikácie a v kurzoch pravidelného výcviku aplikačná prax sa zavedie možnosť absolvovať predpísaný počet vyučovacích hodín výučby teórie v rozsahu 100 percent za dodržania určitých podmienok a zaručiť plynulý výcvik vodičov profesionálov v oblasti pravidelnej osobnej dopravy a nákladnej cestnej dopravy.

Zákon z dielne rezortu dopravy reaguje aj na sťažnosti autobusových dopravcov, ktorí prevádzkujú medzinárodné autobusové linky. Tie museli pozastaviť viaceré spoje, či už z dôvodu malého vyťaženia, alebo nezáujmu cestujúcich. Legislatívna úprava preto zabezpečí, aby bolo možné medzinárodnú linku, resp. linky pozastaviť a následne, na žiadosť dopravcu pozastavenú linku alebo linky opäť obnoviť.

Novelou zákona o premávke vozidiel v cestnej premávke sa predlžujú niektoré zákonné lehoty ako pomoc pre podnikateľské subjekty počas krízovej situácie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #vládna koalícia #koaličná kríza #pandémia