Chcete v budúcnosti bývať vo vlastnom? Začnite sporiť čo najskôr

Kúpa vlastnej nehnuteľnosti pri súčasných cenách naozaj nie je jednoduchá a lacná záležitosť. Pochváliť sa peniazmi na účte vo výške potrebnej na zaplatenie nového bytu či domu sa môže asi len málokto. A navyše – sprísnili sa podmienky na získanie hypotéky. Vieme však, aké je východisko z tejto situácie. A riešenie je naozaj jednoduché. Sporiť, sporiť, sporiť.

17.03.2021 00:00
pss, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

O vlastnom bývaní sníva asi každý človek. Miesto, kam sa vždy radi vraciame a kde sa nám dobre žije, oceníme najmä v tomto období, keď sme často nútení využívať svoj byt ako home office. Možno sú v podobnej situácii aj ďalší členovia vašej rodiny. Ak vďaka tomu rozmýšľate nad kúpou novej, možno priestrannejšej nehnuteľnosti, vyvstáva otázka, z čoho vysnívané bývanie zaplatiť.

Financovanie bývania je momentálne na Slovensku pomerne komplikované. Obdobie, keď banky poskytovali stopercentné hypotéky, sa pominulo a kupujúci sú nútení rozmýšľať, z čoho vlastne vysnívaný byt alebo dom zaplatia. Okrem toho, aj samotné podmienky na poskytnutie hypotéky spĺňa výrazne menej ľudí ako v minulosti. A tí, ktorým sa to podarí, si zasa musia uvedomiť, že hypotéka má úrokovú sadzbu fixovanú na isté obdobie, zväčša na 3 až 5 rokov a jej výška je závislá aj od situácie na finančných trhoch. V súčasnosti môžu byť teda úrokové sadzby pri hypotékach výhodné. Otázka ale je – dokedy. Budú také aj o 3, 5 alebo 10 rokov?

Oplatí sa mať plán

Práve pre uvedené skutočnosti je dobré mať alternatívu v podobe vlastných našetrených peňazí. Platí totiž, že ten, kto si chce kúpiť nehnuteľnosť a financovať jej kúpu formou úveru, musí mať vopred pripravené financie. A nie málo. „Vyplýva to z opatrenia Národnej banky Slovenska, ktorá „zastavila“ 100 % financovania kúpy nehnuteľnosti len úverom. Snahou NBS bolo pribrzdiť rekordné zadlžovanie sa Slovákov. V súčasnosti platí, že každý klient, ktorý chce financovať kúpu nehnuteľnosti formou úveru, by mal mať nasporené vlastné finančné prostriedky aspoň vo výške 20 % z kúpnej ceny nehnuteľnosti,“ vysvetľuje produktový manažér Prvej stavebnej sporiteľne Martin Fuzák. Pre klientov sa tak otvára niekoľko možností, ako môžu potrebné financie získať. Jednou z nich je rokmi overené stavebné sporenie. Jeho prostredníctvom si klient šetrí vlastné prostriedky, ktoré sa mu počas tejto doby zhodnocujú výhodným úrokom a po splnení podmienok môže získať aj štátnu prémiu. „A keď príde ten správny čas na kúpu nehnuteľnosti, potrebnú výšku nasporených prostriedkov bude mať klient k dispozícii,“ dodáva odborník.

Výhoda stavebného sporenia

Kúpa nového bývania je asi najnákladnejšie a najstrategickejšie rozhodnutie nášho života. A na takéto rozhodnutie sa musíme dobre pripraviť. To znamená, že by mu mala predchádzať niekoľkoročná príprava, aby nás v čase rozhodnutia, akú nehnuteľnosť kúpiť- a hlavne za čo, prekvapilo čo najmenej nepríjemných situácií. Aj preto je stavebné sporenie na takéto plánovanie akoby „šité na mieru“.

Ak teda aj vy uvažujete o tom, že svoju budúcnosť vezmete pevne do vlastných rúk a na kúpu svojho nového alebo lepšieho bývania sa s predstihom rozumne pripravíte, potom sa niet čoho obávať. Stačí si len uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení, sporiť podľa svojich finančných možností a po splnení podmienok získate právny nárok na stavebný úver aj s úrokovou sadzbou, ktorá vám bude garantovaná počas celej doby splácania úveru. Preto tých, ktorí sa rozhodnú riešiť svoje bývanie pomocou stavebného sporenia, v budúcnosti neprekvapí zvýšenie úrokovej sadzby úveru, a tým aj výšky jeho mesačnej splátky. Bez ohľadu na to, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať situácia s hypotékami a s výškou ich úrokov, je stavebné sporenie akousi poistkou pred takýmito stúpajúcimi úrokmi.

Martin Fuzák z Prvej stavebnej sporiteľne ďalej pripomína, že výhodou stavebného sporenia je určite aj jeho flexibilita. To znamená, že dobu sporenia aj výšku vkladov si klient určí sám presne podľa svojich možností a výšky príjmu. A ak by sa v budúcnosti jeho finančná situácia zmenila, nemusí byť kvôli svojmu stavebnému sporeniu v strese. Jeho parametre si jednoducho upraví tak, ako to aktuálne potrebuje.

Slováci už sporia

Mnoho Slovákov si už na svoje budúce bývanie sporí a mnohí z nich tak robia aj v snahe pomôcť deťom získať v budúcnosti ich prvé vlastné bývanie. Na túto snahu, ale aj na aktuálnu komplikovanú situáciu s financovaním bývania, promptne zareagovala Prvá stavebná sporiteľňa. Klientom totiž ponúka novinku s názvom môjDOMOV – výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a stavebného úveru.

Ak si ktokoľvek začne sporiť už teraz, získa stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania, teda od uzatvorenia zmluvy až do splatenia úveru. Výhody tejto zaujímavej novinky ocenia určite všetci tí, ktorí vedia, že sa dnes už pri plánovaní bývania neoplatí spoliehať na náhody. MôjDOMOV je tu pre tých, ktorí si chcú bezpečne sporiť pre seba alebo svoje deti, získať sporením štátnu prémiu a tiež nárok na stavebný úver s výhodnou úrokovou sadzbou.

Viac informácií nájdete na www.pss.sk. Po vyplnení a odoslaní jednoduchého formulára vás bude kontaktovať obchodný zástupca PSS do 2 pracovných dní.

chyba