Európsky program InvestEU nám umožní čerpať ďalšie peniaze na diaľnice a digitalizáciu

Program InvestEU ešte musia odobriť aj ministri členských krajín (Rada EÚ). Do platnosti vstúpi dvadsať dní po jeho zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

10.03.2021 14:08
EÚ / Slovensko / NATO / Foto:
Nový program EÚ umožní Slovensku čerpať ďalšie dotácie na infraštruktúru a digitalizáciu.
debata

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili nový program InvestEU, ktorý má za cieľ zmobilizovať verejné a súkromné investície a zjednodušiť prístup k ich financovaniu. Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) pre TASR spresnil, že pre Slovensko prijatie tohto programu znamená šancu dostať sa k ďalšiemu balíku financovania v náročnej dobe po koronakríze.

Nový program je súčasťou balíka obnovy EÚ po koronakríze v hodnote 750 miliárd eur a jeho cieľom je podporovať strategické, udržateľné a inovatívne investície, pomôcť riešiť zlyhania trhu, či nedostatok investícií v cieľových sektoroch. Pomocou záruky v objeme 26 miliárd eur z rozpočtu EÚ by mal v období 2021 – 2027 zmobilizovať do 400 miliárd eur, ktoré budú preinvestované vo všetkých členských krajinách Únie.

Štefanec, ktorý je v EP predsedom platformy SME Europe zameranej na podporu malých a stredných podnikov uviedol, že z nedávneho prieskumu, ktorý si nechala vypracovať SME Europe jasne vyplýva, že podnikatelia chcú mať menej byrokracie a ľahší prístup ku kapitálu. Podľa jeho slov presne to program InvestEU zabezpečuje.

Upozornil, že v podstate ide o pokračovanie programu Európsky fond pre strategické investície (EFSI), ktorý zaviedol predošlý predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Teraz tento nápad pokračuje. Dávame dohromady spolu so súkromnými investormi viac než 300 miliárd eur práve pre kapitálové možnosti malých podnikov. Menej byrokracie a projekty predovšetkým v oblasti vedy a výskumu a digitalizácie. Verím, že tento program pomôže vytvoriť nové pracovné miesta, ktoré potrebujeme aj Slovensku.“ opísal situáciu poslanec.

Štefanec pripomenul, že cez EFSI sa podarilo zafinancovať diaľničný obchvat Bratislavy a teraz nové zdroje, ktoré budú k dispozícii cez InvestEU budú môcť Slováci využiť na ďalšie diaľničné úseky, ale napríklad aj na digitálnu infraštruktúru či na pomoc malým podnikateľom.

debata chyba
Viac na túto tému: #infraštruktúra #Plán obnovy EÚ #InvestEU