Štát by mal k významným investíciám pristupovať inak, požaduje rezort hospodárstva

Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh nového zákona o významných investíciách. Jeho cieľom je presne definovať a podporiť výstavbu strategických parkov.

10.03.2021 09:24
sulík Foto: ,
Rezort, vedený Richardom Sulíkom pripravil nový zákon o strategických parkoch a po novom aj strategických územiach.
debata (4)

Štát chce zmeniť prístup k tzv. významným investíciám. Ministerstvo hospodárstva SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh nového zákona o významných investíciách. Ten podľa rezortu reaguje na zmeny v trendoch prípravy takýchto investícií, strategických parkov alebo území.

Jeho hlavným cieľom je nanovo definovať podmienky, proces a kontrolu vydávania osvedčení o významných investíciách. I naďalej to pritom môžu byť také investície, ktoré budú realizované v oblasti priemyselnej výroby, služieb, výskumu a vývoja, ale zároveň po novom aj tie, ktoré sú určené na realizáciu investícií v oblasti verejných služieb. Zmeny by mali platiť od júla 2021.

„Osobitným cieľom návrhu zákona je presne definovať, a teda aj podporiť výstavbu strategických parkov, ktoré budú pripravené na príchod nových investícií, predovšetkým do menej rozvinutých regiónov," objasňuje ďalej v predkladacej správe ministerstvo. Nová legislatíva zavádza pojem „strategické územie".

Podľa rezortu ide o základný prvok pri príprave významnej investície, pričom za jeho realizáciu bude zodpovedný výhradne štát, respektíve právnická osoba zriadená ministerstvom hospodárstva. „Prakticky sa tak končí možnosť vyvlastňovať pozemky dotknutého územia súkromným investorom. Táto činnosť bude realizovaná výhradne organizáciami pod priamou kontrolou štátnych inštitúcií," konštatuje rezort.

Návrh zákona ustanovuje základné všeobecné podmienky na kvalifikovanie sa na osvedčenie o významnej investícii. Približuje sa pritom k charakteru podmienok v prípade poskytovania investičnej pomoci. Ponecháva v platnosti niektoré osvedčené prvky, ako napríklad schvaľovanie významnej investície vládou. Definuje samotný proces schvaľovania žiadosti o osvedčenie o významnej investícii, ako aj kontrolu plnenia podmienok a povinností držiteľa tohto osvedčenia.

Súčasne presne určuje aj sankcie v prípade správnych deliktov. Oproti predchádzajúcej úprave výrazne znižuje niektoré podmienky, ako napríklad minimálnu výmeru strategického územia, minimálnu výšku investície alebo minimálny počet novo vytvorených pracovných miest. Týmto spôsobom reaguje na trendy v oblasti inteligentného priemyslu a zvyšovania produktivity.

Súčasná úprava vydávania osvedčení o významných investíciách je obsiahnutá v zákone o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií z roku 1999. Tento zákon reagoval predovšetkým na majetkovoprávnu situáciu s pozemkami a na príliš dlhý proces ich vysporiadania a výkupu v prípade prípravy území pre nové investície väčšieho rozsahu. Situácia sa však podľa ministerstva hospodárstva za viac ako 20 rokov zmenila vo väčšine vstupných atribútov, zatiaľ čo situácia v oblasti majetkovoprávnej ostáva porovnateľná.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #významné investície #ministerstvo hospodárstva #strategické parky