Do exotiky odletelo 30-tisíc ľudí, tvrdí Asociácia cestovných kancelárií

V mesiacoch január až doteraz odhaduje Slovenská asociácia cestovných kancelárií a agentúr (SACKA), že za dovolenkami do exotiky odletelo približne 30-tisíc ľudí. Najviac však cestovali do Emirátov, na Maldivy, Zanzibar, do Dominikánskej republiky a Egyptu.

09.03.2021 16:45
debata (26)

Podľa aktuálne zverejnených štatistík bolo za tieto mesiace na Slovensko importovaných 35 prípadov nákazy koronavírusom, z toho 3 prípady z krajín, ktoré nie sú bežnou dovolenkovou destináciou ako je Kolumbia, Saudská Arábia či Alžírsko a do týchto krajín Slováci necestovali s cestovkami. V prepočte tieto čísla predstavujú 0,001 percenta, čo je hlboko pod slovenským priemerom.

„Cestovanie cez cestovné kancelárie, obzvlášť v tejto dobe, je najbezpečnejšou formou cestovania,“ povedal Roman Berkes Prezident SACKA. Cestovné kancelárie v súčasnosti robia nespočetné množstvo krokov a opatrení pre to, aby cestovanie bolo bezpečné a zodpovedné, dodal. Ako príklad uviedol, že cestovné kancelárie organizujú vlastné chartre formou priamych letov zo Slovenska. Na palubách lietadiel sú prítomní len otestovaní cestujúci, vyberajú destinácie, hotely a rezorty, ktoré považujú za bezpečné a vedia, že sa v nich dodržiavajú hygienické opatrenia. Okrem toho cestovky podľa Berkesa cestujúcich poučia o zodpovednom a bezpečnom cestovateľskom správaní či už osobne, v blogoch alebo cez delegátov počas pobytu. Cestovné kancelárie sú v kontakte s klientami aj po ich návrate z dovolenky.

„Cestovné kancelárie sa svojou činnosťou prispôsobujú pandemickej situácii a v poslednom období organizujú minimum charterových (vlastných) letov,“ hovorí Berkes. Posledné prílety klientov slovenských cestovných kancelárií do Bratislavy boli 8.3. 2021 z Domini­kánskej republiky a 7.3. 2021 z destinácie Maldivy a Dubaj. Ako v predchádzajúcich príletoch, tak aj v tých ostatných sa klienti riadili prijatými opatreniami a podrobili sa kontrole. Slovensko opúšťali s negatívnym PCR/Atg testom, nie starším ako 48 hodín.

„V Dominikánskej republike boli klienti testovaní PCR testami pred odletom do vlasti,“ informuje Berkes. Pred návratom na Slovensko bolo povinnosťou každého cestujúceho vyplniť najmenej 24 hodín pred odletom online formulár. V prípade nevyplnenia formulára hrozilo cestujúcemu nepripustenie k odletu. Pred návratom späť bolo tiež nutné zaregistrovať sa na stránke korona.gov.sk/eh­ranica a následne absolvovať povinnú karanténu. Na ôsmy deň môžu klienti podstúpiť PCR test, ktorý je zahrnutý v cene zájazdu.

„Cestovné kancelárie dokážu veľmi efektívne kontrolovať celý priebeh poskytovaných služieb od nástupu do lietadla cez hotelové transfery, až po kontrolu priebehu poskytovania ubytovacích a stravovacích služieb,“ povedal Berkes. K dispozícii sú menné zoznamy klientov a prehľad o pohybe a činnosti dovolenkárov. Cestovné kancelárie vedia veľmi efektívne prispievať k informovanosti cestujúcich prostredníctvom zástupcov, delegátov priamo v destinácii. „Sme toho názoru, že práve cestovanie cez cestovné kancelárie je momentálne tou zodpovednou formou cestovania,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #exotika #SACKA