Tomčiak: Na tvrdý lockdown máme len jeden pokus. Stáť bude 100 miliónov eur denne

O možnom tvrdom lockdowne a jeho dosahoch na ekonomiku sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

10.03.2021 10:00
debata (6)

Čo by pre našu ekonomiku znamenal tvrdý lockdown so zatvorením fabrík?

Zatvorenie fabrík by z ekonomického hľadiska bolo extrémne nepriaznivé rozhodnutie. Hrubý domáci produkt (HDP) by prakticky okamžite poklesol až o niekoľko desiatok percent.

O aké škody by išlo?

Náklady na každý deň zatvorenia by mohli byť viac ako 100 miliónov eur, ale presne sa dosah nedá odhadnúť, keďže takéto drastické opatrenie na Slovensku ešte nikto nevyskúšal. Určitým vodidlom je Izrael, kde pri prvom uzatvorení ekonomiky poklesol HDP o 30 percent. Previazanosť ekonomických vzťahov v ekonomike je obrovská, takže zatvorenie fabrík by sa okamžite prejavilo v ďalších sektoroch.

Môže si to Slovensko dovoliť?

Krátkodobo na niekoľko dní áno. Nikto ale nedokáže zaručiť, že lockdown prinesie očakávaný výsledok. Čo ak po znovuotvorení ekonomiky nastane ďalšia vlna? Lockdown sa teda musí poriadne naplánovať, a to hneď v niekoľkých scenároch. Prakticky by totiž malo Slovensko len jeden pokus, pretože nie je možné periodicky ekonomiku zatvárať. Dlh krajiny už i tak prudko rastie a pri tvrdom lockdowne bude rásť exponenciálnym tempom. Taktiež sledujeme nárast počtu chudobných ľudí, na ktorých súčasné opatrenia dopadli najviac.

V akej kondícii by bola naša ekonomika po takomto zásahu?

Bola by oslabená. No ak by lockdown skutočne priniesol razantný ústup nákazy, tak by sa mohla rýchlo otvoriť a dohnať zameškanú produkciu. Nikto ale nedokáže odhadnúť, či sa skutočne podarí vírus vyhubiť tak, aby už nemuseli byť aplikované žiadne významné obmedzenia. V ekonomike už teraz sledujeme výrazný rast rozdielov medzi bohatou a chudobnou vrstvou obyvateľstva. Lockdown by rozdiely ešte prehĺbil, keďže súčasná vláda nie je schopná vnímať realitu v ekonomike.

Za akých okolností, prípadne so zatvorením ktorých fabrík by bolo možné lockdown zvládnuť?

Kvôli komplikovaným vzťahom v ekonomike nejde vypnúť len časť fabrík. Keď sa vypne tretina firiem, tak sa rovno môže vypnúť celý priemysel, pretože otvoreným dvom tretinám fabrík by chýbali subdodávky a i tak by nemohli vyrábať. Vypnutie malého percenta firiem by na druhej strane nemalo veľký účinok, pretože vírus by sa ďalej šíril v otvorených firmách. Zároveň je nutné naplánovať predčasné voľby, ktoré by sa mali konať po znížení počtu nakazených. Súčasná vláda v posledných mesiacoch jednoznačne ukázala, že nie je pripravená vládnuť.

V čom zlyháva?

V iných krajinách dokázali vlády aplikovať opatrenia omnoho efektívnejšie. Problémom sú okrem iného neprehľadné opatrenia, obrovský klientelizmus, zneužívanie ústavnej väčšiny, veľmi zlá komunikácia s verejnosťou či minimálne využívanie analytických údajov od špecialistov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #škody #analytik lockdown