Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností očakáva zvýšenie cien kŕmnych zmesí

Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností upozorňuje na nárast cien kŕmnych zmesí. Dôvodom je výrazný a trvalý nárast cien kŕmnych komodít, a to pšenice, kukurice, jačmeňa a najmä sóje. Ich celkový podiel v kŕmnych zmesiach totiž predstavuje až 85 percent. Zvyšovanie cien sa prejavuje najmä v kŕmnych zmesiach pre ošípané, výkrm brojlerov a nosníc. Od októbra do januára sa ceny kŕmnych zmesí pre ošípané zvýšili o 8 percent, výkrm brojlerov o 7,5 percenta a nosníc o 6 percent. Od januára do marca aj vzhľadom na minutie starých a lacnejších zásob komodít nasledovalo zvýšenie cien u ošípaných o ďalších 7,5 percenta, výkrm brojlerov 10 percent a nosníc o 9,5 percenta.

09.03.2021 09:06
debata (1)

Vzhľadom na neustály rast cien týchto komodít predpokladá zväz aj v ďalšom období ich zvyšovanie. Je reálny predpoklad, že celkový nárast cien kŕmnych zmesí od októbra 2020 do júna 2021 bude v prípade zmesí pre ošípané o 18 až 20 percent, výkrmu brojlerov o 19 až 21 percent a nosníc o 18 až 20 percent. Pokiaľ sa bude držať táto vysoká cenová hladina kŕmnych komodít naďalej, nepredpokladá zväz výrazné zníženie kŕmnych zmesí ani po novej úrode 2021. „Keďže na celkových nákladoch farmárov sa kŕmne zmesi v sledovaných kategóriách zvierat podieľajú až 55 – 58 percentami, ak tieto zvýšené náklady nebudú zohľadnené v nákupných cenách u spracovateľov a následne v obchodných systémoch, bude pre nich táto skutočnosť likvidačná," dodal Marián Uhrík, predseda predstavenstva zväzu.

Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností predstavuje záujmové združenie právnických subjektov, podnikajúcich v oblasti výroby kŕmnych zmesí – premixov, koncentrátov a krmív. Ďalej združuje členov zaoberajúcich sa skladovaním poľnohospodárskych komodít rastlinného pôvodu, ako aj obchodné spoločnosti, podnikajúce v oblasti nákupu a predaja krmív, kŕmnych komponentov a kŕmnych aditív. Vznikol transformáciou bývalého Slovenského zväzu Poľnonákupu v roku 2003.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zvyšovanie cien #krmivá