Zimná sezóna končí, lyžiarske strediská ostali bez príjmov

Kým minuloročnú sezónu museli lyžiarske strediská ukončiť pre prvú vlnu pandémie skôr, počas tejto poslednej sezóny sa v nich takmer nelyžovalo.

08.03.2021 17:39
SR lockdown sprísnenia opatrenia lyžiarske... Foto: ,
Zimná sezóna bola pre turistické strediská katastrofálna.
debata

Lyžiarske strediská na Spiši a pod Tatrami majú za sebou lyžiarsku sezónu bez príjmov. Investície do zasnežovania sa im nevrátili, niektoré bojujú o prežitie. Kým minuloročnú sezónu museli ukončiť pre prvú vlnu pandémie skôr, počas tejto poslednej sezóny sa tam takmer nelyžovalo. Celkovo sa tak so zimnou lyžiarskou sezónou rozlúčili.

V stredisku Snowpark Lučivná pri Poprade majú kopec zasnežený a podmienky stále vhodné na lyžovanie. „Na 99 percent už z lyžovačky nebude nič. Žiaľ, pandémia je, aká je, a s tým neurobíme nič,“ uviedol riaditeľ strediska Miroslav Šukola. Stredisko bolo koncom minulého roka v prevádzke päť dní, k 31. decembru ho uzatvorili.

„Mali sme pripravené všetky alternatívy, s tým, že sme chceli prevádzkovať aj za sprísnených opatrení, ale žiaľ, nevyšlo to,“ dodal riaditeľ. Finančné prostriedky, ktoré išli do zasnežovania a platov, sa stredisku nevrátili. Svah tam využívajú v súčasnosti len tí, ktorí si ho vyšliapu. Šukola však verí, že stredisku sa podarí postaviť na nohy v budúcej sezóne, a to aj vďaka očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. „Myslím si, že ak sa to preočkuje, možnosť tu bude,“ uzavrel.

Aj v nízkopoloženom stredisku SKI Litmanová v Staroľubovni­anskom okrese sa na zimnú sezónu pripravovali. Svahy zasnežovali, no podľa vedúceho strediska Alexandra Ružbašana bolo stredisko otvorené len jeden deň, a to 31. decembra minulého roka. Následne svoju prevádzku pre nariadenia vlády zatvorilo.

„Sezónu sme nemali žiadnu. Súčasná situácia predstavuje samé dlhy, straty, pomaly nás vypnú z elektriny, nemáme nič zaplatené. Kompenzáciu sme nedostali žiadnu,“ uviedol pre SITA s tým, že on sám nemá príjem od konca septembra. Vzniknutá situácia by mohla byť pre stredisko likvidačná. „Ak sa stredisko predá do druhých rúk a nový majiteľ všetko poplatí, bude fungovať, ak nie, všetko padne,“ dodal. Opatrenia v boji proti pandémii spojené so zatvorením lyžiarskych stredísk však vníma ako nezmyselné, keďže na svahy chodili ľudia stále.

V jednom z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku neďaleko poľských hraníc, ktorým je Ždiar Strednica (okres Poprad), sa koncom minulého roka lyžovalo štyri dni. „Priemerne sme mávali počas takzvaného zlatého týždňa na svahu 600 ľudí, teraz sme ich mali 50. Nezarobili sme ani na náklady, ktoré sme za deň dali na réžiu, zamestnancov, elektrinu, nehovoriac o investíciách do zasnežovania,“ povedal pre SITA vedúci strediska Jozef Kriššák. V stredisku ležiacom medzi hrebeňmi Belianskych Tatier a Spišskej Magury sa podľa jeho slov so sezónou definitívne rozlúčili.

Nádej na spustenie prevádzky pochovali aj v SKI centre v Levočskej doline vzdialenom šesť kilometrov od Levoče. Snehu tam však majú stále dostatok. „Ľudia to využívajú hlavne počas víkendov. My nerobíme nič, čo sa týka svahu,“ povedal technický vedúci strediska Jozef Jabrodský. Potvrdil, že investície do zasnežovania sú nenávratné. „Pripravovali sme sa na sezónu, dvanásť dní sme v decembri aj fungovali. Aj v januári sme ešte dosnežovali, pretože sme počítali s tým, že sa to ešte spustí, ako to vláda avizovala. Už koncom januára sme však videli, že vývoj nie je dobrý a opatrenia sa ešte sprísnia,“ opísal pre SITA.

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #lyžiarske strediská #zimná sezóna