Smer chce predložiť novelu Zákonníka práce, ktorá sa týka odmeňovania žien

Opozičný Smer-SD plánuje predložiť do parlamentu novelu Zákonníka práce (ZP), ktorou by sa zabezpečovalo rovnaké odmeňovanie žien za rovnakú prácu v porovnaní s mužmi. Oznámil to na pondelkovej tlačovej konferencii predseda strany Robert Fico.

08.03.2021 14:34
debata (14)

„Hneď po tom, ako sme nastúpili do vlády v roku 2006, pripravili sme novelizáciu Zakonníka práce. Dali sme tam paragraf, podstata ktorého spočíva v tom, že ženy musia mať za rovnakú prácu aj rovnakú odmenu v porovnaní s mužmi. Vychádzali sme z toho, že ustanovenie bude postačovať, aby bola rovnosť v odmeňovaní mužov a žien,“ priblížil.

Skonštatoval zároveň, že naďalej v SR sú rozdiely v odmeňovaní mužov a žien, ktoré sú väčšie ako päť percent. Smer-SD víta preto iniciatívu Európskej komisie (EK), ktorá predložila Rade a potom aj Európskemu parlamentu návrh smernice o transparentnosti odmeňovania. Podľa Smeru-SD je veľmi správne, že prichádza EK so smernicou práve v čase pandémie, ktorá „znerovňoprávňuje“ mužov a ženy v odmeňovaní.

Smer-SD ide preto do parlamentu s novelizáciou ZP. „Nadviažeme na nami zakotvený paragraf v ZP. Chceme zaviesť kontrolné a sankčné mechanizmy,“ informoval. Pokiaľ podľa Ficových slov bude žena cítiť v zamestnaní, že je v odmeňovaní znevýhodňovaná, bude môcť žiadať na anonymnej báze poskytnutie informácie od zamestnávateľa o kolegoch (mužoch), ktorí pracujú na jej úseku, aby si vedela porovnať plat.

„V prípade, že bude rozdiel väčší ako päť percent a nedokáže ho zamestnávateľ vierohodne vysvetliť, bude môcť žena žiadať o vyrovnanie platu, a to aj spätne. Dôkazné bremeno bude na zamestnávateľovi,“ dodal predseda Smeru-SD.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ženy #Smer #zákonník práce #platy žien a mužov