Finálny plán obnovy ide do pripomienkového konania. Je zelenší a reformnejší

Po decembrovej uniknutej verzii, dopracovávaní nových pravidiel z Bruselu a posledných úpravách začiatkom roka, konečne došlo na medzirezortné pripomienkové konanie. Plán obnovy, ktorý Slovensko musí odovzdať únii do konca apríla, doň mieri práve dnes.

08.03.2021 11:05 , aktualizované: 12:40
debata (13)
Video

„Mám z dokumentu veľmi dobrý pocit. Vybrali sme priority, navrhli sme reformy a vytýčili ciele. Je to dosť veľké zrkadlo, aby sa v ňom pri dobrej vôli našiel každý,“ povedal počas tlačovej konferencie Heger. Plán má obsahovať štrukturálne reformy a investície za vyše 6 miliárd eur. Tie chce rezort rozdeliť medzi oblasti, v ktorých nám Európska komisia vo svojej výročnej správe každoročne vyčíta zlyhania – zdravotníctvo, školstvo, digitalizácia, zelená obnova a inovatívnosť. Konkrétne opatrenia podľa Hegera vzišli z ôsmich mesiacov rokovaní so zástupcami zamestnávateľov, zamestnancov, miest a obcí, ako aj s európskymi a národnými poslancami. „Stretnutí bolo viac ako tridsať,“ povedal Heger.

Cieľom má byť podľa ministra dobehnutie krajín Európskej únie a zvýšenie životnej úrovne na Slovensku na 92% priemeru členských krajín do roku 2030. V súčasnosti sa nachádzame na 74 percentách. Najkľúčovejšou časťou dokumentu sú preto podľa neho práve reformy, vrátane zavedenia výdavkových stropov, zmenách v dôchodkoch a tiež reformy riadenia vedy či zmena siete nemocníc a o kapitálových investíciách.

Iné financovanie ako pri eurofondoch

Ľahšie plnenie stanovených cieľov si ministerstvo sľubuje aj od celkom iného spôsobu čerpania peňazí, ktorý bude v prípade plánu obnovy platiť. Namiesto výziev, ako sme zvyknutí pri bežných eurofonodch, pôjde v tomto prípade o plnenie míľnikov a cieľov, takzvanej cestovnej mapy. „Musíme mať presne napísané, v ktorom roku, čo urobíme. Rezorty si museli určiť, čo a kedy chcú robiť a toho sa budeme musieť najbližších šesť rokov držať,“ dodal Heger. Na základe požiadaviek jednotlivých rezortov nám nakoniec budú vyplácané aj samotné čiastky.

Aj preto bude konečný úspech závisieť až od konkrétnej implementácie. „Na to budeme potrebovať silnú politickú podporu, veľké odhodlanie, dobré organizačné schopnosti a veľa trpezlivosti. Preto je dôležitá aj táto posledná fáza, kde chceme ukázať občanom, že hráme s otvorenými kartami,“ dodal Heger.

Pripomienky k implementácii

Súčasne s medzirezortným pripomienkovým konaním tak k samotnému plánu bude prebiehať aj ďalšie, a to k zákonu o jeho implementácii. „Plánujeme aj okrúhle stoly s odborníkmi a ministerské diskusie na jednotlivé témy,“ dodáva generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková.

Najbližšie týždne tak bude pokračovať ďalšie dolaďovanie s Európskou komisiu, nielen v prípade jednotlivých oblastí, ale aj samotnej implementácie a míľnikov. Výsledný verdikt komisie po aprílovom zaslaní by sme si mali vypočuť už v lete a potom bude uvoľnená prvá čiastka peňazí, takzvané predfinancovanie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Eduard Heger #plán obnovy