Únia prišla s riešením platovej nerovnosti. Pri menšom plate za tú istú prácu ráta so sankciami

Európska komisia predstavila dhoočakávaný návrh riešenia platovej nerovnosti medzi mužmi a ženami, ktorý prezidentka Ursula von der Leyenová sľubovala už od svojho nástupu do úradu. Návrh počíta s väčšou platovou transparentnosťou v rámci firiem, ako aj počas pohovoru, ale aj s jednoduchším vymáhaním kompenzácií v prípade, že k platovej nerovnosti dôjde.

04.03.2021 13:50 , aktualizované: 15:00
debata (12)

„Chceme dať do rúk tých, ktorí si hľadajú prácu, fungujúce nástroje na to, aby si dokázali vybojovať férovú odmenu za prácu, poznali svoje práva a dožadovali sa ich. Aj preto musíme do celej schémy odmeňovania vniesť viac transparentnosti. Dosť bolo dvojitých štandardov, dosť bolo výhovoriek,“ povedala eurokomisárka a viceprezidentka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jaurová.

Viac transparentnosti a audity

Základom návrhu je hlavne možnosť zastupovania jednotlivcov, ktorí sa stanú obeťou platovej diskriminácie, konkrétnymi orgánmi alebo zástupcami a tiež možnosť kolektívneho uplatňovania náprav v prípade, že k platovej nerovnosti dôjde. Zároveň, ak zamestnanec zistí, že jeho plat sa z rodovo podmienených dôvodov nestotožňuje s platom kolegu na rovnakej pozícii, respektíve vykonávajúceho rovnakú prácu, má právo na stopercentnú náhradu škody.

Ako chce komisia na nerovnosti prísť? Návrh ráta so zavedením povinnosti uvádzať informáciu o plate už vo zverejnenej pracovnej ponuke, zároveň nebude dovolené pýtať sa uchádzača pri pohovore na jeho platovú históriu. Takisto, zamestnanci budú mať právo na informácie ohľadom platového ohodnotenia kolegov na tej istej, respektíve podobnej pozícii a aj samotné firmy s minimálne 250 zamestnancami budú mať povinnosť zverejniť informácie o platových rozdieloch medzi mužskými a ženskými zamestnancami vo firme na tých istých pozíciách. Ak budú v rámci firmy zistené rodovo podmienené platové nerovnosti väčšie ako 5 percent, firma bude musieť spoločne so zástupcami zamestnancov vypracovať mzdové ohodnotenie a vzniknutú škodu zamestnancovi uhradiť.

Odborári vidia nedostatky

Európski odborári návrh smernice síce vítajú, chýba mu však dostatok nástrojov na presadenie ambicióznych cieľov. „Návrh určite pomôže odtajniť proces, akým firmy pristupujú k odmeňovaniu a vnesie svetlo do možných nekalých praktík spojených s nerovnosťami. Na druhej strane však paralyzuje ženy a odbory, ktoré sa o platovú rovnosť snažia,“ hovorí zástupkyňa generálneho tajomníka Európskej odborovej konfederácie (ETUC) Esther Lynchová.

Odbory tým poukazujú na fakt, že audity platov budú musieť robiť len väčšie firmy a sami zamestnávatelia sa rozhodnú, ktoré pozície môžu byť v prípade práva na rovnaký plat porovnávané. Negatívne vnímajú aj reprezentáciu zamestnancov. Návrh totiž neráta priamo s odbormi, čo podľa ETUC povedie k vzniku rôznych falošných organizácií hájacich záujmy zamestnávateľov. „Budeme tlačiť na to, aby sa návrh v Európskom parlamente a rade ešte sprísnil,“ dodal Lynchová.

Tam by mal byť na schválenie predložený už v najbližšej dobe. Následne by jednotlivé členské štáty dostali dva roky na adaptáciu opatrení do legislatívy.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #rovnosť platov #platová diskriminácia