Nových bytov v hlavnom meste je stále málo. Zmenu neprinesie ani tento rok

Nových bytov v Bratislave je stále málo, tento rok zmenu neprinesie. Vyplýva to z tlačovej správy realitnej kancelárie Herrys. „Bratislavský trh s novostavbami je pre developerov najväčším trhom. Avšak v hlavnom meste, rovnako ako aj na celom Slovensku, je už niekoľko rokov výrazný nedostatok nových bytov,“ uvádza spoločnosť a dodáva, že pandémia počas minulého roka neznížila záujem o kúpu nových nehnuteľností.

04.03.2021 12:33
debata

Naopak, dobré úverové podmienky podporovali vlani záujem o nehnuteľnosti nielen pre vlastné bývanie, ale zvyšovali záujem ľudí aj o nákup investičných bytov. „Rovnaký trend očakávajú realitní experti aj tento rok, keďže bankový sektor novým realitným projektom verí. Nízka ponuka novostavieb a vyšší záujem tak podporia ďalší nárast cien novostavieb,“ doplnila spoločnosť.

Po celý rok 2020 bola situácia na trhu s bratislavskými novostavbami rovnaká. Dopyt zo strany budúcich majiteľov bol stále vyšší ako ponuka zo strany stavebných spoločností a developerov. „Pozitívne však môžeme hodnotiť koniec minulého roka, keď posledný štvrťrok priniesol napriek pretrvávajúcej pandémii najviac nových bytov v porovnaní s ostatnými obdobiami roku 2020,“ hovorí zakladajúci partner realitnej kancelárie Herrys Filip Žoldák.

Malá ponuka nových bytov je na trhu dlhodobý stav a ročne pribudne priemerne dva a pol tisíca nových nehnuteľností. Situácia tak neodráža skutočnú potrebu zo strany ľudí. „Klesajúci trend v ponuke sa pravdepodobne nezastaví ani tento rok a pomer dokončených bytov v novostavbách ostane na historickom minime,“ doplnila spoločnosť. Aj napriek tomu, že rast cien sa spomaľoval, celoročne vzrástli ceny nových nehnuteľností v Bratislave o viac ako 11 percent.

„Cena za jeden meter štvorcový v novostavbe sa tak vlani zvýšila o viac ako 300 eur bez DPH. Môžeme očakávať, že v tomto roku bude rast cien naďalej pokračovať,“ poznamenal Filip Žoldák. Len za posledný štvrťrok 2020 vzrástla cena za meter štvorcový v bratislavských novostavbách z 2876 na 2913 eur bez DPH. Najviac si noví záujemcovia zaplatili v Starom Meste a v Ružinove. Realitná kancelária Herrys pôsobí desať rokov v Bratislave a jej okolí a vybudovala tri pobočky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byty #nehnuteľnosti #realitný trh