Vypredané jarné prázdniny? Ani zďaleka

V minulých rokoch boli práve jarné prázdniny v znamení preplnených svahov a ubytovacích zariadení. Dovolenkári najčastejšie vyhľadávali strediská s akvaparkmi či zariadenia, ktoré poskytovali wellness služby. Dnes sú však lyžiarske strediská a hotely naďalej mimo prevádzky. Prepady v tržbách a v návštevnosti sú tak na maximách. Ničomu nepomôžu ani najnovšie opatrenia, ktoré zakazujú cestu do prírody mimo okresu.

04.03.2021 06:00
debata (1)

„Slováci počas jarných prázdnin v minulom roku najviac navštevovali Banskobystrický a Prešovský samosprávny kraj,“ hovorí Juraj Kerekeš, odborný konzultant Fóra cestovného ruchu SR. Cestovanie naprieč Slovenskom tentoraz možné nie je, čo však podľa mnohých situáciu nevyrieši. Prijaté opatrenia sú podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska neúčinné a ich neustále sprísňovanie odrádza nielen domácich návštevníkov. "Na rozdiel od iných krajín, v ktorých už postupne dochádza k zlepšeniu situácie a postupnému otváraniu niektorých služieb vrátane gastro prevádzok či hotelov, je Slovensko krajinou, ktorú predovšetkým zahraniční turisti vnímajú ako destináciu so zlým manažmentom pandémie,“ hovorí pre denník Pravda Marek Harbuľák, generálny manažér asociácie. Navyše nie je isté ani to, ako dlho budú trvať, dodáva.

Lyžovačka v nedohľadne

Najhoršie sú na tom lyžiarske strediská. Počas minulých rokov Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici zažíval práve počas jarných prázdnin priemerne 80-percentnú obsadenosť. „Dnes sme kvôli uzavretiu, samozrejme, nule,“ hovorí Zuzana Semanová, riaditeľka Hotela Lomnica.

Podobne je na tom aj stredisko Vrátna – Malá Fatra, ktoré je už tri mesiace zatvorené. „So spustením zimnej sezóny už aj vzhľadom na aktuálnu situáciu skôr nerátame,“ hovorí Natália Košútová, marketingová manažérka strediska. Návštevnosť sa podľa nej prepadla o viac ako 80 percent. "Straty v porovnaní s minulými sezónami sú naozaj obrovské. Príjmy nám klesli zo dňa na deň na nulu,“ hovorí Košútová. Stredisko vo Vrátnej doline bolo otvorené len 13 dní. Odvtedy je svah k dispozícii len pre sánkarov či skialpinistov. Situáciu nezlepšuje ani fakt, že zákazníkom stredisko kompenzuje sezónne skipasy. "Na to tiež musíme vyčleniť značnú časť finančných prostriedkov,“ dodala Košútová.

Situácia nie je optimistická ani v prípade stredísk Tatry mountain resorts (TMR). "Prepad je 100-percentný,“ hovorí pre denník Pravda hovorca rezortu Marián Galajda. Konkrétna strata je tak vyše desať miliónov eur.

Park Snow Donovaly chce situáciu vyhodnotiť až po skončení zimnej sezóny. Nebude sa však nijako veľmi líšiť od ostatných. "Vzhľadom na zatvorené stredisko od 1. januára máme 100-percentný pokles v návštevnosti aj v tržbách,“ hovorí Miroslav Dobrota, marketingový manažér strediska. Dopravné zariadenia v lyžiarskom stredisku naďalej stoja, otvorené sú len gastro prevádzky cez okienko s objednávkou jedla na výnos. K dispozícii je tiež ľadová plocha pri lanovke na Novú hoľu, tá však v poobedňajších hodinách ťažko odoláva jarnému počasiu.

Jeden deň na horách?

Jarné prázdniny priali aj jednodňovej turistike. Teraz je však situácia iná, a to aj vďaka najnovším obmedzeniam. Aktuálna situácia nedovoľuje ani prenájom chát či apartmánov. Strediská sa však snažia vyťažiť zo situácie aspoň niečo. "Vďaka zasneženým zjazdovkám sa návštevníci môžu venovať individuálne skitouringu, sánkovaniu, snoubordingu,“ hovorí Galajda. Športové vyžitie v na to určených strediskách a na zasnežených zjazdovkách je šetrnejšou alternatívou lyžiarskych aktivít, dodáva. Bežkári si však prídu na svoje v Jasnej, kde vybudovali nový bežkársky okruh Zadné vody, ale aj vo Vysokých Tatrách, kde je bežecký areál na Štrbskom Plese.

Prázdne a zatvorené hotely

Hotely situácia trápi tiež. Od začiatku januára je bez akejkoľvek ponuky ubytovacích, gastronomických, kongresových či wellness služieb aj Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici. "Nachádzame sa v horách, nemá pre nás zmysel improvizovať formou take-away menu či rozvozu, ako sme sa pokúšali fungovať aspoň do konca minulého roka,“ hovorí Zuzana Semanová, riaditeľka Hotela Lomnica. Niektorí zamestnanci hotela sú na prevádzke, iní využívajú pandemickú OČR, kvôli uzatvoreným školám.

Za minulý rok evidujú v hotely až 60-percentný prepad tržieb. "Ak porovnáme január 2020 a január 2021, čo je pre Vysoké Tatry silná zimná sezóna, je prepad tržieb na úrovni 97 percent,“ hovorí Semanová.

"V prípade zariadení určených na pobyt turistov je pokles 100 percent,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Za týmto prepadom sú prijaté pandemické opatrenia. Výnimkou sú podľa Harbuľáka krátkodobé ubytovania za účelom výkonu práce, to znamená služobné účely. Tie poskytuje na Slovensku len niekoľko hotelov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #reštaurácie #cestovný ruch #lyžiarske strediská #jarné prázdniny #hotely