Európska komisia zachytila nebezpečný tovar. Na mušku si vzala respirátory aj hračky

Nebezpečné hračky, kolobežky či dezinfekcie spôsobili minulý rok mnohým v Európskej únii problémy. Uvádza to výročná správa Európskej komisie s názvom Safety gate (Bezpečnostná brána), ktorú zverejnila v utorok. Tá každoročne poukazuje na nebezpečné nepotravinové výrobky, ktoré môžu užívateľom spôsobiť komplikácie, a systematicky ich sťahuje z trhu. Z roka na rok však ich počet rastie. Tohtoročná správa ich zachytila niečo vyše 5-tisíc, takmer o dvadsať percent viac ako vlani.

03.03.2021 14:48
debata (4)

"Bezpečnostná brána preukázala svoju odolnosť voči krízam. Počas pandémie pomohla chrániť spotrebiteľov tým, že je kľúčovým nástrojom na efektívny a rýchly pohyb informácií o nebezpečných výrobkoch, ako sú napríklad nebezpečné masky alebo toxické dezinfekčné prostriedky a ich následné stiahnutie z trhu,“ povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Nebezpečných výrobkov priamo súvisiacich s pandémiou bolo z celkového množstva až 9 percent, vrátane respirátorov, ktoré neboli certifikované, či dezinfekčných prostriedkov, ktoré podľa komisárov obsahovali nebezpečné chemikálie. Dokopy tak šlo o 161 upozornení na ochranné rúška, tri upozornenia na ochranné obleky, 13 upozornení v súvislosti s dezinfekčnými prostriedkami na ruky a 18 upozornení o UV lampách, ktoré mali fungovať ako sterilizátory.

Na zoznam sa však dostali aj viaceré hračky, motorové vozidlá či spotrebiče. Ide o výrobky, ktoré najčastejšie spôsobujú zranenia, ako zlomeniny, otras mozgu či udusenie. Jedným z príkladov boli aj magnetické guľôčky v Lotyšsku, ktoré v dvoch z trinástich prípadov obsahovali nebezpečné magnety. "Magnetické guľôčky môžu spôsobiť zadusenie pri prehltnutí,“ povedala Baiba Vitolina, riaditeľka Centra ochrany práv spotrebiteľa v Lotyšsku. Za rok sa v krajine vyskytli štyri takéto prípady, jedným z nich bolo aj 9-ročné dievča, ktoré prehltlo dokopy deväť takýchto spomínaných magnetov. Lekárom sa ho, našťastie, podarilo zachrániť.

Do dnešného dňa sa podľa Európskej komisie zapojilo do dohody o odstránení nebezpečných výrobkov z internetových stránok až jedenásť on-line obchodov, vrátane bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount a od pondelka aj Etsy. a Joom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #kontrola #hračky #kolobežky #respirátor