Ekonomika eurozóny je zrejme opäť v recesii

Hlavným dôvodom recesie sú protiepidemické opatrenia, ktoré majú stále negatívny vplyv na služby.

03.03.2021 11:40
automobilka PSA, Trnava Foto: ,
Analýza ukazuje, že ekonomická recesia v eurozóne pretrváva.
debata (3)

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa služby aj výrobný sektor, vo februári stúpol na 48,8 bodu zo 47,8 bodu v januári, uviedla firma IHS Markit. Revidovala tak svoj prvý odhad, ktorý počítal s nárastom len na 48,1 bodu. Index však zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

Dôvodom zvýšenia indexu bol takmer rekordný rast v priemysle, keďže väčšina výrobných závodov zostala otvorená. Počet prípadov ochorenia COVID-19 v eurozóne bol aj vo februári vysoký a vládne reštrikcie prinútili hotely, reštaurácie či kultúrne podujatia zostať zatvorené.

„Štvrtý mesačný pokles podnikateľskej aktivity po sebe znamená, že ekonomika eurozóny smeruje do recesie s dvojitým dnom,“ uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Ekonomika eurozóny klesla v prvých dvoch kvartáloch 2020 a kontrakcia sa očakáva aj v poslednom štvrťroku 2020 a v prebiehajúcom kvartáli. PMI pre dominantný sektor služieb, ktorý najviac zasiahli protiepidemické opatrenia, vo februári vzrástol na 45,7 bodu zo 45,4 bodu v januári.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #ekonomická recesia #ekonomika eurozóny #IHS Markit