Ministerstvo dopravy trvá na tom, že dopravným podnikom nemôže pomôcť

Ministerstvo dopravy trvá na svojom stanovisku, že nemôže pomôcť dopravným podnikom na Slovensku kompenzovať výpadok ich príjmov spôsobený pandémiou nového koronavírusu.

03.03.2021 10:43
DPB / Autobus / Autobus / Foto:
Ministerstvo dopravy nemôže dopravným podnikom pomôcť preto, lebo nespadajú do jeho kompetencie.
debata (1)

Objednávateľmi mestskej hromadnej dopravy sú podľa ministerstva priamo mestá či obce, kde sú tieto MHD zriadené. „Ide o dopravné podniky mesta, kde ministerstvo dopravy nemá žiadne akcie/podiel, preto nemá zákonnú možnosť ani vyčlenené finančné prostriedky na priamu pomoc prevádzkovateľom MHD,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva Ivan Rudolf.

Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov na Slovensku v utorok (2. 3.) zverejnili vyhlásenie, kde varujú pred štrajkovou pohotovosťou. Štát žiadajú, aby v plnom rozsahu finančne pomohol ich podnikom a kompenzoval výpadok príjmov spôsobený pandémiou. Zamestnanci tak vyjadrili nesúhlas so stanoviskom ministerstva dopravy, ktoré vyhlásilo, že nemôže pomôcť prevádzkovateľom MHD.

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina 19. februára upozornili, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný, a preto predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský dostal poverenie rokovať s príslušnými ministerstvami o možnej forme štátnej pomoci pre verejnú dopravu. Napríklad výpadok tržieb Dopravného podniku Bratislava, 29. najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku, sa od začiatku koronakrízy vyšplhal na 21 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dopravný podnik #mestská hromadná doprava #ministerstvo doravy