Viac ako polovica respondentov (57 percent) uviedla, že si v súčasnosti objednáva jedlo domov. „Najčastejším dôvodom, prečo si respondenti v prieskume objednávajú jedlo z reštauračných zariadení, je nechuť variť, nasledovaná tým, že si chcú pochutiť," uvádza iniciatíva. Prieskum tiež zistil, že zhruba každý štvrtý opýtaný Slovák si počas pandémie zadováži jedlo z reštaurácie aspoň raz do týždňa. „Tri štvrtiny opýtaných si pritom najčastejšie objednávajú jedlo na obed. Večeru si necháva doviezť necelá polovica respondentov," vyplýva z prieskumu.
Iniciatíva Rozbaľte to na Slovensku odštartovala 1. marca. Hlavnými postavami jej videí sú zástupcovia siedmich reštaurácií, ktoré varia jedlá na rozvoz, alebo majú zriadené výdajné okienko. „Týchto sedem podnikov sa stalo pomyselnými reprezentantmi tisícok ďalších, ktoré to nevzdali," uvádza iniciatíva.