Rezort financií ma novú externú poradkyňu, bude riešiť dane

Rezort financií v otázke daní siaha po externej posile. Má ňou byť Renáta Bláhová, ktorá sa už v minulosti zúčastnila výberového konania na prezidenta Finančnej správy. Po novom bude pôsobiť ako externá poradkyňa pre podnikateľské prostredie, hlavne však pre malé a stredné podniky. Výber malo ministerstvo konzultovať aj s Transparency International a ďalšími organizáciami.

02.03.2021 13:04 , aktualizované: 14:09
debata (4)

„Robíme to preto, aby legislatíva lepšie rozumela podnikateľom a podnikateľskému prostrediu, podmienkam, aj problémom trhu,“ povedal na tlačovej konferencii minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Bláhová podľa neho pomôže Slovensku opäť sa vytiahnuť v rebríčku Doing Business aj tým, že prinesie podnety na zlepšenie priamo z praxe. „Už sa to aj deje,“ dodal Heger.

Podľa ministra by ani fakt, že ide o človeka z praxe, nemal vyvolávať akékoľvek pochybnosti o prípadnom konflikte záujmov. „Budeme sa riadiť etickým kódexom ministerstva a Finančnej správy. Takisto nám pani Bláhová odovzdá zoznam svojich klientov, aby bolo úplne jasné, že k žiadnemu konfliktu záujmov nedôjde,“ dodal.

Riešenie účtovníctva

Medzi prvé návrhy, na ktorých Bláhová s ministerstvom pracuje sa malo dostať rozšírenie záväzných stanovísk, zníženie poplatkov a diferenciácia poplatkov na základe spoľahlivosti daňovníkov. „Pre každého podnikateľa je dôležité vedieť, či má právnu istotu. Formálne máme inštitút, ktorý vydáva záväzné stanoviská, je však tak úzko aplikovateľný a za tak vysoké poplatky, že sa nevyužíva“ hovorí Bláhová.

Takisto by sa mal riešiť prechod z papierovej formy archivácie na elektronickú v Zákone o účtovníctve. „Oslovili sme podnikateľské združenia aby nám povedali, čo ich trápi. Jednou z požiadaviek bolo aj vyriešenie vyhotovovania účtovných záznamov nielen v papierovej, ale aj elektronickej forme. Uvedomujeme si závažnosť problému,“ hovorí generálna riaditeľka sekcie daňovej a colnej Daniela Klučková. Zmeny by mali podnikateľom dať aj právnu istotu, že prechod medzi formami archivácie účtovníctva robia správne.

Zmena v oznamovacích povinnostiach

Zmena má nastať aj v prípade oznamovacích povinností. „Predpokladáme, že dôjde k zrušeniu minimálne jednej tretiny oznamovacích povinností, tak aby sme znížili administratívnu záťaž,“ hovorí prezident finančnej správy Jiří Žežulka. Zároveň by si podnikatelia mohli po novom overovať účty obchodných partnerov. A to prostredníctvom novely Zákona o DPH. „Každý platiteľ dane je do istej miery vystavený riziku, že jeho dodávateľ neodvedie DPH. Za určitých okolností sa tak môže stať, že bude ručiť za túto neodvedenú daň. Teraz však Finančná správa neposkytuje žiadne informácie, ktoré by podnikateľom pomohli overiť informácie o osobách, s ktorými podnikajú,“ hovorí Žezulka.

Dopad opatrení na verejné financie zatiaľ podľa Bláhovej nie je veľký. „Pre podnikateľov však často môžu byť dôležitejšie než je napríklad znižovanie sadzieb dane,“ hovorí. Všetky zmeny by sa koncom roka mali objaviť v Indexe podnikateľskej spoľahlivosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dán #Eduard Heger #daňová reforma