Slovenskej ekonomike hrozí medzikvartálny trojpercentný pokles, odhaduje RRZ

Je to mierne horší odhad ako predpoklad rozpočtovej rady z januára, vtedy odhadovali pokles na necelé dve percentná.

01.03.2021 12:28 , aktualizované: 12:37
výroba áut, automobilka, automobilový priemysel Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

V prvom štvrťroku hrozí slovenskej ekonomike medzikvartálny trojpercentný pokles. Vyplýva to z aktuálneho odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Je to mierne horší odhad ako predpoklad rozpočtovej rady z januára, vtedy odhadovali pokles 1,9 %.

„Ak si ekonomika udrží silu ťahanú priemyslom a obchodom, v druhom štvrťroku očakávame zlepšenie, výrazný medzikvartálny rast a medziročný rast HDP v dvojciferných číslach,“ uvádza rozpočtová rada. Zatvorené prevádzky v službách vytvárajú podľa rady tlak na zamestnanosť, pričom v službách sú očakávania horšie ako minulý rok počas tvrdého lockdownu. „Medziročný pokles zamestnanosti v ekonomike pokračuje a bude sa zhoršovať počas nasledujúcich mesiacov,“ myslí si rada.

Medzikvartálny rast hrubého domáceho produktu za posledný štvrťrok 2020 bol podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR na úrovni 0,2 %. Rok 2020 skončil s poklesom o 5,2 %, čo je o niečo lepšie ako prognózy rozpočtovej rady a Výboru pre makroekonomické prognózy pred zverejnením rýchlych odhadov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rada pre rozpočtová zodpovednosť #RRZ #lockdown