Úverovanie domácností začiatkom roka bolo výrazne nižšie ako v decembri

Banky poskytli v januári slovenským domácnostiam nové úvery takmer za 702-tisíc eur. Na rozdiel od decembra, kedy sa objem nových úverov zvýšil, v januári prišiel opäť medzimesačný pokles. Tento pokles bol pritom podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej celkom výrazný, a to až o 26,3 %. Bolo to podľa nej dané tým, že sa výrazne znížil nielen objem spotrebiteľských úverov, ale hlavne úverov na bývanie. Tie v mesačnom porovnaní klesli zhruba o štvrtinu. Klesli aj spotrebiteľské úvery, a to o 27,4 %.

01.03.2021 09:27
debata

Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu predstavoval ku koncu januára úroveň 40,72 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 5,9 %. „Je to mierne pomalšie tempo ako v predchádzajúcich mesiacoch,“ povedala pre agentúru SITA Glasová. Zvýšil sa hlavne objem úverov na nehnuteľnosti, a to medziročne o 8,7 %. Naopak, spotrebiteľské úvery klesli medziročne o 8,9 %. Úverovanie obyvateľstva teda naďalej rastie, ale rast sa týka hlavne úverov na nehnuteľnosti.

V mesačnom porovnaní, teda január 2021 verzus december 2020, objem spotrebiteľských úverov klesol, a to o 1,1 %. Spotrebiteľské úvery pritom klesali podľa Glasovej už v podstate celý minulý rok. Celkový stav úverov poskytnutých obyvateľstvu sa ale v januári oproti decembru nepatrne zvýšil o 0,2 %, a to vďaka zvýšeniu objemu úverov na nehnuteľnosti o 0,4 %.

Dopyt po úveroch bude podľa analytičky aj naďalej pod tlakom ekonomickej recesie spôsobenej koronavírusom, čo obmedzí možnosti ľudí kupovať nehnuteľnosti či drahšie spotrebné tovary. Koronakríza síce obmedzuje možnosti ľudí, čo sa týka financovania bývania aj spotreby, ale väčší dopad má zatiaľ na spotrebné úvery. „Riešenie nového bývania alebo rekonštrukcie je totiž dôležitejšie ako financovanie spotreby. Na obmedzovanie dopytu po úveroch na bývanie ale pôsobí nielen pandémia, ale aj prísnejšie pravidlá na poskytovanie týchto úverov z dielne Národnej banky Slovenska,“ uzavrela Glasová.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #spotrebiteľ