Európska únia podporí nové projekty v oblasti mikroelektroniky

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila výzvu určenú pre významné inovačné projekty v tejto oblasti, ktoré pomôžu zvýšiť konkurencieschopnosť európskeho priemyslu na globálnom trhu.

26.02.2021 15:10
elektrony, procesor, obvody, zaklada doska,... Foto:
Do novej výzvy sa môžu zapojiť najmä spoločnosti, sústrediace sa na výrobu inovatívnych čipov a mikroelektroniky.
debata (2)

Európska únia hľadá ambiciózne projekty v oblasti mikroelektroniky. Nová výzva v rámci tzv. Dôležitých projektov spoločného európskeho záujmu (IPCEI) je určená pre významné inovačné projekty v tejto oblasti, ktoré pomôžu zvýšiť konkurencieschop­nosť európskeho priemyslu na globálnom trhu. Výzvu dnes vyhlásila Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

Môžu sa do nej zapojiť podniky prinášajúce najmodernejšie riešenia zamerané na dizajn procesorov a čipov pre umelú inteligenciu, návrhy čipov pre komunikáciu a konektivitu, alebo napríklad vývoj a výrobu týchto čipov v Európe.

„Po minuloročnej úspešnej výzve IPCEI zameranej na vodíkové technológie je to druhá výnimočná príležitosť, ako sa môžu slovenské podniky podieľať na dôležitých projektoch spoločného európskeho záujmu. Podporu majú možnosť získať unikátne projekty z oblasti mikroelektroniky a konektivity, ktoré budú realizovať na Slovensku výskum, vývoj až po prvú fázu priemyselného vývoja nových technológií,“ uviedol generálny riaditeľ agentúry Peter Blaškovitš.

SIEA je spolu s Ministerstvom hospodárstva SR zodpovedná za národný výberový proces projektov IPCEI v oblasti mikroelektroniky. Pri ich posudzovaní bude dôležité, ako projekty plnia kritériá IPCEI, nakoľko sú inovatívne, o akú veľkú podporu žiadajú a akou mierou sa zapoja do medzinárodnej spolupráce. Vybraní žiadatelia budú mať možnosť v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR pripraviť úplné projektové žiadosti, ktoré bude následne hodnotiť Európska komisia. Projekty je možné prihlasovať do 22. marca tohto roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská inovačná a energetická agentúra #SIEA #IPCEI