Výrazný nárast cien bytov a domov v roku 2020 potvrdil aj Štatistický úrad

Za celý rok, berúc do úvahy tempo rastu za všetky kvartály 2020, boli ceny bytov a domov vyššie oproti roku 2019 o približnedesať percent

26.02.2021 11:05
bytový dom, bytovka, panelák, kolaudácia Foto: ,
Medziročne ceny domov a bytov vzrástli približne o desať percent.
debata (2)

Štatistický úrad SR dnes zverejnil vývoj cien bytov a domov za posledný kvartál 2020 a teda aj za celý uplynulý rok. Ceny nehnuteľností určených na bývanie v poslednom štvrťroku minulého roka medziročne vzrástli o 7,3 %.

Výraznejší rast cien sa týkal existujúcich nehnuteľností, ktorých ceny boli medziročne vyššie o 7,8 %. Ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 6,6 %. Za celý rok, berúc do úvahy tempo rastu za všetky kvartály 2020, boli ceny bytov a domov vyššie oproti roku 2019 o cca desať percent.

Začiatkom februára 2021 zverejnila údaje o vývoji cien bytov a domov aj Národná banka Slovenska. Podľa údajov NBS ceny nehnuteľností určených na bývanie (teda ceny bytov a domov) v roku 2020 medziročne vzrástli o 12 %. Kým v roku 2019 stál jeden meter štvorcový v priemere 1 574 eur, v roku 2020 už išlo o 1 762 eur. V prípade cien za byty a domy ale existujú regionálne rozdiely. Najviac za jeden meter štvorcový zaplatili vlani obyvatelia Bratislavského kraja a to 2 333 EUR. Naopak, najmenej vyšiel jeden meter štvorcový bytu alebo domu obyvateľa Nitrianskeho a Banskobystrického kraja (v priemere 951 a 989 eur).

Čo vlani ale spájalo všetky regióny, bol nárast cien nehnuteľností určených na bývanie. Najviac zdraželi byty a domy v Košickom kraji a to o vyše 28 %. Najpomalší rast cien evidovali v Trnavskom kraji o vyše 5 percent.

Ceny bytov a domov rástli napriek pandémii z viacerých dôvodov. Aj v roku 2020 bol dopyt po bytoch a domoch naďalej väčší ako ich ponuka. „Napriek tomu, že dopyt mierne klesol, stále mu ponuka nepostačovala. Zjednodušene povedané, ak aj počet záujemcov o byt klesol z 15 napríklad na 5, stále to stačí na to, aby sa byt predal za vyššiu cenu a cena nehnuteľnosti teda zaznamenala nárast.“ vysvetľuje Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Záujem o kúpu bytu je popritom podľa nej aj naďalej podporovaný nízkymi úrokmi na hypotékach. Pod vplyvom COVID-19 ale prišlo k spomaleniu alebo aj pozastaveniu výstavby nových nehnuteľností. To má dopad práve na slabšiu ponuku, ktorá v porovnaní s dopytom ťahá za kratší koniec.

A v neposlednom rade na ceny bytov vplýva aj fakt, že investície do nehnuteľností sa vo všeobecnosti považujú za dobrú a bezpečnú investičnú príležitosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny nehnuteľností #ceny bytov