V Bratislave by mohlo pribudnúť 500 nájomných bytov

Málo bytov, vysoké ceny, drahé nájmy či dlhé poradovníky na byt od mesta – s tým má byť v hlavnom meste koniec. „Dostupnosť bývania je základom prosperujúceho mesta,“ povedala pre denník Pravda Katarína Rajčanová, hovorkyňa mesta Bratislava. Len minulý týždeň hlavné mesto schválilo Koncepciu mestskej bytovej politiky 2020 – 2030. Podľa Rajčanovej išlo o prelomové hlasovanie, dokument má totiž pomôcť vyriešiť otázku bývania v Bratislave. Pripravila ho pracovná skupina pod vedením námestníčky primátora Lucie Štasselovej.

26.02.2021 10:00
debata (2)

To, že Slovensko je v únii v počte nájomných bytov na chvoste, je známe. No ešte viac vyčnieva naše hlavné mesto. „V Bratislave boli mestské nájomné byty mimoriadne zanedbaná. V rámci hlavných miest V4 ich máme najnižší počet,“ upozornila Rajčanová.

Nájomné byty pribudnú

„Mesto má rozpracované viaceré projekty výstavby mestských nájomných bytov,“ hovorí Rajčanová. Dnes sú rozpracované projekty na viac ako 500 bytov, či sa aj postavia, závisí nielen od peňazí, ale aj od povoľovacích procesov, dodáva. Mestský bytový fond by sa tak mal rozšíriť v lokalitách ako Parková ulica, Terchovská ulica či na Muchovom námestí v mestskej časti Petržalka.

„Koncepcia pokrýva napríklad budovanie mestského bytového fondu, jeho obnovu, spoluprácu so súkromným sektorom, dostupné bývanie pre sociálne ohrozené skupiny aj ľudí bez domova,“ vysvetľuje Rajčanová. Zo schválenej koncepcie budú vychádzať i konkrétne opatrenia, dostať sa má i do pripravovaného nového Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja 2030. „Za jej napĺňanie bude zodpovedná práve novovzniknutá sekcia nájomného bývania,“ hovorí Rajčanová.

Inštitút urbánneho rozvoja (IUR) koncepciu víta. „Dokument pomenúva najväčšie problémy a výzvy, ktorým Bratislava čelí v oblasti rozvoja bývania,“ informuje IUR.

Na byt sa čaká aj sedem rokov

Záujem o mestské nájomné bývanie dlhodobo prevyšuje dostupnú ponuku. V Bratislave sú však všetky nájomné byty obsadené. „Minulý rok bolo pridelených 62 bytov pre tých, ktorí sa nachádzajú v ťažkých životných situáciách, a ľuďom z rôznych sociálnych skupín – ľuďom bez domova,“ informuje Rajčanová.

Na nájomný byt v hlavnom meste sa čaká priemerne sedem rokov. Je za tým aj výhodný mesačný nájom v týchto bytoch, ktorý je zlomkom toho na trhu. „Na nájomný byt hlavného mesta v súčasnosti čaká okolo 650 ľudí,“ hovorí Rajčanová. Rozpracovaných je z nich približne dvesto žiadostí.

Zanedbané nájmy

Ako to bude s nájomným bývaním na Slovensku? Naštartovať výstavbu sa snaží aj ministerstvo dopravy. Od januára zvýšilo sumy na úvery cez Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Ministerstvo by tak chcelo výstavbu dostať na 2 000 až 2 500 bytov ročne. Aktuálne sa stavajú maximálne v stovkách. Po novom tak možno získať aj stopercentné financovanie, samozrejme, za prísnych podmienok, či peniaze na pozemok. Práve s voľnými parcelami má mnoho samospráv problémy. Nielenže sú drahé, ale tie najlepšie už často vychytali stavebné firmy či sú nevysporiadané Nájomné byty tak mestá a obce stavajú skôr na okraji, kde sa nájomníci následne boria s horšou občianskou vybavenosťou. Cena na výstavbu nájomného bytu je stanovená vyhláškou. A tiež odstupňovaná podľa lokality, energetickej úrovne výstavby a kategórie bytu. Zaváži aj výmera. Nový nájomný byt tak vyjde od 1 110 do 1 360 eur na štvorcový meter.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byty #nehnuteľnosti #nájomné byty