Pečivo a vajcia zdražejú. Kvôli pandémii a vtáčej chrípke

Jedným z dôvodov je nárast cien pšenice, ďalším nová vlna vtáčej chrípky v Európe a aj vyššie výrobné náklady kvôli protipandemickým opatreniam.

26.02.2021 09:16
koronavírus dezinfekcia pekáreň prevencia postrek Foto: ,
Ceny pekárenských výrobkov sa navýšia aj kvôli prísnejším protipandemickým opatreniam.
debata (16)

Slovenskí spotrebitelia si v najbližších týždňoch priplatia za pekárenské výrobky a vajcia. Dôvodom je pretrvávajúca pandémia koronavírusu a vtáčia chrípka. Náklad na výrobu chleba, rožkov a iných pekárenských výrobkov na slovenských pultoch zvyšujú aj svetové ceny pšenice. Po náraste exportných ciel na pšenicu zo strany Ruska vyskočila jej cena na svetových trhoch nad 240 dolárov za tonu.

„Už začiatkom tohto roka sme mohli sledovať postupný nárast cien potravín, najmä základných, ako sú práve pekárenské výrobky. Ich cena medzimesačne vzrástla o takmer jedno percento. Aktuálne je v medziročnom porovnaní cena chleba vyššia o viac ako päť centov,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Cena pečiva na slovenských pultoch ďalej porastie aj kvôli následkom pandémie koronavírusu. Pekárom sa totiž navyšovali náklady na protipandemické opatrenia bez kompenzácie zo strany štátu. Slovenskí výrobcovia pečiva a pekárenských výrobkov ohlasujú otváranie dodávateľských zmlúv s obchodnými reťazcami a zvyšovanie odbytových cien.

„Podobná situácia s navyšovaním ceny je aj pri vajciach. Medziročne ich cena vzrástla o takmer šesť percent. Aktuálne kúpite balenie 10-tich vajíčok za 1,47 eur. Na cenu tlačí v súčasnosti vtáčia chrípka, ktorá sa objavila vo viacerých európskych krajinách, najmä v Poľsku. Strata nosníc zasiahla farmárov, ktorí zároveň zápasia s ekonomickými dôsledkami pandémie koronavírusu. Nedostatok vajíčok na trhu by mohol navýšiť ich cenu v najbližších týždňoch na úroveň nad 1,55 centov,“ doplnila Buchláková.

Ceny potravín ovplyvňuje najmä úroda, ktorá je závislá od počasia, náklady na prácu, ako príplatky za prácu v noci, cez víkend a cez sviatky, spracovanie surovín či prepravné a iné náklady. Všeobecne platí, že slabšia úroda znamená následne vyššie ceny. Pri obilí v tomto prípade nie sú dobré vyhliadky.

Podľa odhadov Svetového ekonomického fóra by sa mala znížiť produkcia pšenice v tomto roku, čo navýši jej cenu v nasledujúcich mesiacoch o viac ako tretinu. Nižšia produkcia sa podpíše pod objem obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #Fingo #zdražovanie potravín #ceny pšenice