Remišová: Z REACT-EU pôjde najviac do Operačného programu Ľudské zdroje

Z dodatočného nástroja Európskej únie na zmiernenie dosahov koronakrízy na ekonomiky členských krajín REACT-EU pôjde na Slovensku najviac – a to 65 percent, do Operačného programu Ľudské zdroje (OPĽZ). Tento operačný program tak bude zvýšený o 41 miliónov eur. Informovala o tom vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

26.02.2021 11:50 , aktualizované: 12:17
debata (1)

„Toto sú peniaze, ktoré sú použiteľné v tomto programovom období. Musia byť vyčerpané do roku 2023,“ povedala Remišová. Najskôr však musia operačné programy prejsť revíziou, potrvá to približne mesiac. Prvé výzvy tak môžu byť vyhlásené v máji alebo júni tohto roka. Podľa Remišovej by malo ísť o rýchle projekty, keďže musia byť vyčerpané do dvoch rokov. „Je to preklenovací balíček medzi novým programovacím obdobím i plánom obnovy,“ povedala ministerka.

Milióny do regiónov

V regionálnom programe by malo ísť o oblastiach ako zelená infraštruktúra, pomoc pre dobiehajúce regióny. Patrí tam aj podpora pre zabezpečenie tepla v regióne hornej Nitry. A rovnako i zatepľovanie bytov a domov.

Vo štvrtok rokovala Remišová s predsedami samosprávnych krajov o doterajšom stave čerpania eurofondov i príprave na nové programové obdobie. Riešili tiež otázku ako nasmerovať európske peniaze do regiónov jednoduchšie.

Remišová županov informovala o protikrízovom finančnom balíku REACT-EU. Slovensko z neho dostane dodatočné európske zdroje vo výške 780 miliónov eur. „Z tejto sumy chceme vyčleniť časť aj pre vyššie územné celky výlučne na prípravu kvalitných projektov pre nové programové obdobie 2021 – 2027,“ uviedla Remišová. Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov, dodala.

Ďalších 13 miliárd v novom období

Remišová ďalej informovala predsedov samosprávnych krajoch o pripravovanom Operačnom programe Slovensko a Partnerskej dohode, na základe ktorej sa bude v nasledujúcom desaťročí prerozdeľovať takmer 13 miliárd eur. Medzi hlavné oblasti, kam má podpora smerovať, vymenovala napríklad verejnú osobnú dopravu, školstvo, životné prostredie, zamestnanosť, sociálnu starostlivosť, cestovný ruch či kultúru.

Ministerka investícií pripomenula, že koncom minulého roka Partnerská dohoda prešla veľkou národnou konzultáciou, do ktorej sa zapojili stovky účastníkov zo všetkých oblastí a samosprávy mali v tomto procese významné slovo. O prioritách pre čerpanie eurofondov v novom programovom období rokovala pred časom tiež s ministrami z dotknutých rezortov.

„Okrem toho máme pre regióny ešte stále k dispozícii zdroje z programového obdobia 2014 – 2020. V rámci regionálneho programu IROP plánujeme v nasledujúcich mesiacoch ďalšie zaujímavé výzvy. Pôjde o podporu verejnej zelene, cyklodopravy, verejnej osobnej dopravy, stredných odborných škôl, základných škôl či o zatepľovani­e budov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Veronika Remišová