Kto ďalší sa dostane do tripartity?

Odbory sa vrátili k rokovaciemu stolu. Po vyše šiestich mesiacoch sa v pondelok uskutočnilo prvé stretnutie tripartity, ktoré od augusta minulého roka svojou neprítomnosťou blokovali zástupcovia zamestnancov. A to kvôli nezhodám s ministrom práce Milanom Krajniakom (OĽaNO). Odborári tvrdia, že výhrady zostali, no k rokovaciemu stolu sa vrátili nielen kvôli koronakríze, ale i v snahe pomôcť pracujúcim v neľahkej situácii. Už v najbližších mesiacoch sa však zmeny v Zákonníku práce chystajú riešiť právnou cestou.

25.02.2021 10:00
debata

"Národná rada a pani prezidentka podpísali novelu Zákonníka práce, ktorá mení situáciu s tripartitou, no vzhľadom na koronakrízu je našou povinnosťou vrátiť sa,“ povedal po rokovaní predseda Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško. Zmien, ktoré odborom nedajú spávať, je viacero. Od zrušenia kolektívnych zmlúv až po zmeny v reprezentácii zamestnancov v rámci Hospodárskej a sociálnej rady. Tých musia po novom zastupovať minimálne tri organizácie. Minister práce zmeny odôvodňoval potrebou väčšej reprezentatívnosti v rámci tripartity.

Tripartita je otvorená

Možnosť pripojiť sa však podľa tlačového odboru ministerstva dostanú všetci, a to od začiatku marca až do konca apríla. "Proces prijímania zostáva nezmenený, novela zákona upravuje iba počet členov základne potrebných na prijatie,“ hovorí ministerstvo. To znamená, že ak niektorý zo žiadateľov o vstup do tripartity za zamestnancov bude zastúpený organizáciami, ktoré majú menej ako 100 000 členov, bude podmienka prijatia akceptovaná, dodáva. Doteraz museli organizácie splniť podmienku stotisíc členov, po novom bude platiť už len to, že väčšia organizácia má prednosť.

Keďže v súčasnosti sú na strane zamestnancov voľné dve miesta, v prípade, že sa prihlási iba jedna alebo maximálne dve organizácie, ktoré splnia podmienky, budú prijaté. "Ak sa prihlásia tri alebo viac, bude medzi nimi Hospodárska a sociálna rada vyberať,“ dodáva rezort práce. Podľa KOZ však na Slovensku neexistuje žiadna ďalšia organizácia s reprezentatívnym počtom členov, ktorá by zamestnancov zastupovala. Zatiaľ stále nie je jasné, kto sa po boku odborárov na rokovaniach objaví.

Európski odborári sú na strane KOZ

Odborári však už teraz hovoria o svojich plánoch obrátiť sa na Ústavný súd. A to v prípade, že sa preukáže nezhoda viacerých bodov novely s ústavou. Využiť chcú aj ďalšie medzinárodné organizácie. Na svojej strane majú aj európske odbory. "V mene Skupiny pracujúcich chcem vyjadriť našu plnú podporu a solidaritu s KOZ a ďalšími odborármi, ktorí spoločne bojujú za ochranu práv zamestnancov na Slovensku v tejto znepokojivej situácii,“ píše Oliver Röpke, predseda Skupiny pracujúcich Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Zmeny podľa neho nedávajú zmysel aj preto, že Európska únia tlačí na čoraz väčšie zastúpenie sociálneho dialógu pri tvorbe politík.

"Dôkazy jasne ukazujú, že členské štáty so silným kolektívnym vyjednávaním a účinným sociálnym dialógom majú oveľa odolnejšiu ekonomiku, nižšiu nezamestnanosť, vyššiu produktivitu a vyššiu konvergenciu miezd. Sú tiež rovnocennejšími a súdržnejšími spoločnosťami,“ dodáva Röpke. Zmeny, aké sa na Slovensku v posledných mesiacoch okolo Zákonníka práce dejú, nemajú podľa neho nič spoločné s koronakrízou. Tá často slúži len ako zámienka. "Je neakceptovateľné, že sa niektoré členské štáty snažia pandémiu využiť ako výhovorku, aby podkopali úlohu sociálnych partnerov a občianskej spoločnosti, ako aj na vysmievanie sa štandardným demokratickým procesom a právnemu štátu,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #Milan Krajniak