Heger: Štát nebude pokutovať firmy a ľudí za oneskorené zaplatenie dane

Vláda rozhodla, že štát nebude pokutovať firmy zasiahnuté pandémiou za oneskorené zaplatenie dane. Informoval o tom minister financií Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovej konferencii.

24.02.2021 13:29 , aktualizované: 13:43
debata (2)

Štát upustí od vyrubenia úroku z omeškania s platením dane, uloženia pokuty za nepodanie daňového priznania, či prehľadu o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ak lehota na splnenie týchto povinností uplynula na konci minulého roka. Vyplýva to tiež z nariadenia vlády, ktoré v stredu schválil vládny kabinet. Pokutu tiež daňovník nedostane za nepodanie hlásenia o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti v ustanovenej lehote.

Podmienkou je, aby si daňový subjekt tieto povinnosti splnil do 30. júna tohto roka. Daňovému subjektu štát nevyrubí úrok za nezaplatenie alebo neodvedenie dane, rozdielu dane alebo preddavku na daň, ktoré sa stali splatnými v období od 12. marca 2020 do 31. decembra 2020, pokiaľ ich daňovník zaplatí v náhradnej lehote najneskôr do 30. júna tohto roka. „Ak by bol daňovému subjektu do tohto dátumu povolený odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach, úrok, ktorý by sa mu mal vyrubiť do dňa ich povolenia, sa taktiež neuloží,“ uvádza rezort financií.

Podľa Hegera ide dokopy o pokuty a úroky z omeškania za viac ako 33 miliónov eur. Ako dodal, najvyššia suma je pri dani z pridanej hodnoty (DPH). Sankcie za už zaplatené dlžné DPH tvoria štyri milióny eur. Ďalšia časť je z nezaplatenej DPH vo výške 498 miliónov eur. Z odpustenej sumy tak tvorí 21 miliónov eur len úroky a pokuty pri ešte nezaplatenej DPH. Zvyšok sú pokuty za meškajúce platby pri dani z príjmu. „Verím, že to podnikateľov poteší a občania pochopia, že v čase pandémie sme museli pomôcť viac podnikateľom a pokuty im odpustiť,“ povedal Heger.

Ak však daňový subjekt poruší podmienky určené v rozhodnutí o povolení odkladu platenia dane alebo platenia dane splátkach, bude sa postupovať štandardne podľa daňového poriadku. Daňový subjekt tiež nedostane pokutu za to, že uviedol v daňovom priznaní k dani z príjmov preplatok na dani z príjmov, ktorý je vyšší ako daňový preplatok, ktorý mal v daňovom priznaní k dani z príjmov uviesť. Nariadenie sa nevzťahuje na úrok zo sumy odkladu dane alebo zo sumy povolenej splátky za obdobie povoleného odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach a taktiež na miestne dane a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #Eduard Heger