Cestovky sú kvôli pandémii takmer bez tržieb. O prežitie bojujeme so cťou, tvrdia

Následkom pandémie nového koronavírusu klesli tržby cestovných kancelárií o 90 až 95 percent a bojujú o prežitie so cťou. Uviedol to prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. Podľa neho sa ukázalo, že tento segment je zdravý a životaschopný.

23.02.2021 17:50 , aktualizované: 17:54
debata (4)

Berkes skonštatoval, že podnikanie cestovných kancelárií a agentúr je od marca minulého roka regulované štátnymi opatreniami. Adresná pomoc prichádza v týchto týždňoch vo forme dotácií prevádzkových nákladov zo schémy pomoci Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

„Okrem toho, samozrejme, pripravujeme produkty pre svojich klientov a sústredíme sa na hlavnú letnú sezónu. Nemôžeme inak, musíme byť pripravení poskytovať služby cestovného ruchu. A keď to situácia dovolí, budeme organizovať obľúbené zájazdy pre našich klientov,“ ubezpečil.

Zároveň podotkol, že po prepuknutí pandémie sa objavili katastrofické scenáre o hromadnom krachovaní cestoviek, ktorý sa však nenaplnil. „Bez štátnej pomoci, aká je poskytovaná cestovnému ruchu aj v okolitých štátoch, bude však prežitie subjektov v našom segmente v blízkej budúcnosti veľkou otázkou,“ zdôraznil Berkes.

Priblížil, že na začiatku pandémie ukončila svoju činnosť jedna väčšia cestovná kancelária a koncom roku druhá. Poisťovne podľa neho prebrali zodpovednosť za škody a odškodňujú klientov. „Nič dramatické sa zatiaľ nedeje. Určite sú aj prípady menších cestovných kancelárií a agentúr, ktoré sa rozhodli zmeniť svoje zameranie v podnikaní iným smerom,“ dodal.

Akcie firiem z cestovného ruchu rastú

Akcie európskych firiem pôsobiacich v oblasti cestovného ruchu sa v utorok prudko posilnili. Po tom, čo Británia oznámila štvorkrokový plán ukončovania protiepidemických reštrikcií, sa totiž Briti ponáhľali s rezerváciami. Akcie nemeckej cestovej kancelárie TUI ráno vyskočili takmer o sedem percent. Akcie International Airlines Group, ktorej patria letecké spoločnosti British Airways a Iberia, stúpli o vyše šesť percent a akcie Lufthansa o vyše štyri percentá.

Sektor tvrdo zasiahli reštrikcie prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu. Britská vláda vyzývala občanov, aby necestovali do zahraničia, a v prípade, že to urobili, museli absolvovať karanténu. Britský premiér Boris Johnson v pondelok (22. 2.) popoludní predstavil štvorkrokový plán ukončenia reštrikcií do 21. júna, čo spôsobilo prudký nárast nových rezervácií.

Aerolínie EasyJet v pondelok večer uviedli, že rezervácie leteniek po oznámení vlády v Británii vyskočili o 337 percent a rezervácie dovolenkových letov o 630 percent. Nemecká cestovná kancelária TUI uviedla, že z jedného dňa na druhý rezervácie vzrástli o 500 percent. Medzi top destinácie rezervácií patrili Grécko, Španielsko, Turecko a Portugalsko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tržby #cestovné kancelárie #pandémia #SACKA