Autobusári dostanú vyššie dotácie. Rezort hospodárstva upravil schému pomoci

Nepravidelní autobusoví dopravcovia môžu opäť požiadať o kompenzáciu za straty spôsobené pandémiou. Ministerstvo hospodárstva pripravilo pre malých a stredných podnikateľov pôsobiacich v tomto segmente dopravy už druhú výzvu. Informoval o tom rezort ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) v tlačovej správe.

23.02.2021 15:36
debata (1)

Podľa štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Jána Oravca sa v porovnaní s prvou výzvou upravili podmienky pre výpočet dotácie tak, aby prevádzkovatelia nepravidelnej autobusovej dopravy mohli získať vyššiu podporu. „Výzva je veľkorysejšia pre žiadateľov s novšími autobusmi, no zároveň spravodlivo pokrýva aj tých, ktorí majú staršie autobusy,“ zdôraznil Oravec.

Dodal, že sa snažili zapracovať do výzvy čo najviac pripomienok odbornej verejnosti, ale súčasná legislatíva napríklad ministerstvu hospodárstva neumožňuje vyplácať dotácie pre podniky s viac ako 250 zamestnancami. O dotáciu môžu požiadať tí, ktorým poklesli tržby minimálne o 30 percent v prepočte na autobus v období od 1. augusta do 31. decembra minulého roka.

Výška dotácie bude môcť byť na úrovni 80 percent z poklesu tržieb v sledovanom období, teda až o 20 percent vyššia ako pri prvej výzve. Druhou možnosťou je, že dotácia bude vypočítaná podľa emisnej normy autobusu, kedy bude môcť byť príspevok až 2,4-krát vyšší – teda 2 400 eur za najnovší autobus emisnej normy šesť.

V prvej vlne bol príspevok na autobus bez ohľadu na emisnú normu maximálne 1 000 eur. Táto suma zostáva spodnou hranicou možnej podpory. Keďže ide o schému „de mininis“, subjekty môžu čerpať podporu v maximálnej výške do 200-tisíc eur za ostatné tri roky. Ministerstvo hospodárstva vyplatilo v prvej výzve 374 žiadateľom z radov nepravidelných autobusových dopravcov vyše 6,2 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #dotácie #ministerstvo hospodárstva #pandémia #autodopravcovia