Hlas-SD má svoj vlastný plán obnovy, je v ňom aj kultúra a potravinári

Ďalší návrh, ako by mal vyzerať konečný Plán obnovy a odolnosti, je na svete. Tentokrát pochádza z dielne opozičnej strany Hlas-SD. Okrem starých známych oblastí sa zameriava aj na sféry, ktorých absencia v oficiálnom návrhu viacerým prekáža - kultúra a poľnohospodárstvo.

23.02.2021 11:17
debata (4)

„Dokument je napísaný tak, aby spĺňal všetky podmienky Európskej komisie. Myslíme si však, že by mal mať aj ďalší pilier, nielen zelený a digitálny, ale aj spoločensky solidárny. Tento v pripravovanom pláne výrazne absentuje,“ vysvetlil predseda strany Peter Pellegrini. Jeho pridanie odôvodnil potrebou zvýšenia podpory domácich podnikov na lokálnej a regionálnej úrovni, posilnením lokálneho rozmeru transformácie s dôrazom na poľnohospodárstvo, a tiež lokálnej energetiky a potravinárstva tak, aby podporu dostala najviac zasiahnutá oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu. Dokument sa tak skladá zo štyroch častí – zdravé Slovensko, moderné a sociálne spravodlivé Slovensko, vzdelané Slovensko a zelené Slovensko.

Od dnes je dostupný verejnosti, ako aj kompetentným, ktorým ho strana dáva k dispozícii ako podklad pri tvorbe finálneho plánu. „Nemali sme kde vyjadriť svoje námety, pripomienky a návrhy, preto dokument ponúkame takto. Ide o viac ako 30 strán, na ktorých sme pracovali s našimi odbornými útvarmi, kde píšeme, ako by sme alokovali peniaze, a akými reformami by tieto prostriedky boli podmienené. Kľudne, ak sa niečo z materiálu zapáči kompetentným, nech to použijú,“ dodáva.

Predstavitelia strany zároveň poukázali na fakt, že dokument obsahuje aj implementačnú doložku so spôsobmi, ako peniaze v praxi naozaj využiť. „Ak aj dokument vynegociujeme, nebudeme možno pripravení a schopní ich implementovať,“ dodáva Pellegrini.

Dokument je podľa poslancov výsledkom neschopnosti vlády, zorganizovať k tvorbe plánu verejné diskusie, ktoré premiér Igor Matovič (OĽaNO) sľuboval ešte v lete. „Mal to byť transparentný proces tak, ako ho vyžaduje Európska komisia. Sami sme videli realitu – žiadne diskusie neboli. Bola jedna na zahmlenie na Bôriku, ale v skutočnosti išlo o predstavenie kompilátu zbožných želaní za desiatky miliónov eur. Pred niekoľkými dňami minister financií Eduard Heger opäť predstavil ďalšiu revíziu plánu spoločne s nevídaným prvkom – že sa financie budú rozdeľovať na základe politického trička,“ dodal Pellegrini.

Minister financií predstavený dokument víta, no vzhľadom na to, že ho prezentuje opozícia, ktorá podľa jeho slov premrhala možnosť obnoviť Slovensko, mu to príde „tragikomické“. „Robert Fico a Peter Pellegrini nesú osobnú zodpovednosť za úpadok v zdravotníctve, školstve či digitalizácii. Zásadne zlyhali v povinnosti zabezpečiť pre občanov spravodlivosť, vládu zákona i zdravé verejné financie. Plán obnovy a odolnosti je tak plánom na nápravu toho všetko, čo za dlhé roky vo vládach Smeru napáchali. Oni nie sú nositeľmi pozitívnych zmien pre ľudí. Sú nositeľmi a symbolmi toho starého, skorumpovaného, čo treba zo spoločnosti vytlačiť,“ hovorí Heger.

Konečný dokument máme komisii zaslať do 30. apríla. Ministerstvo financií plánuje jeho zaradenie do medzirezortného pripomienkového konania už začiatkom marca. Vtedy finálnu verziu predstaví aj verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #plán obnovy #Hlas-SD