Pekári sa dočkajú pomoci od štátu. Agrorezort plánuje novú COVID výzvu

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) plánuje v nasledujúcom období realizovať novú, takzvanú COVID výzvu. V rámci nej bude snahou agrorezortu zahrnúť do podpory aj druhospracovateľské odvetvie, vrátane pekárov.

23.02.2021 10:22
debata (1)

MPRV tak reagovalo na výzvu slovenských pekárov, ktorí v pondelok informovali o tom, že ak im štát čoskoro finančne nepomôže, ceny pečiva výrazne porastú. Agrorezort zároveň cez Andreja Wallnera z kancelárie ministra Jána Mičovského dodal, že sa pripravujú aj ďalšie opatrenia pre podporu potravinárskeho priemyslu v rámci strategických dokumentov ako je Spoločná poľnohospodárska politika EÚ (CAP), plán obnovy a samozrejmosťou je aj nastavenie schém štátnej pomoci.

Na MPRV SR sa súbežne pripravujú aj strategické rozhodnutia o ďalšej významnej podpore pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v rámci prechodného obdobia PRV (2021–2022) ako aj budúceho programového obdobia 2023–2027. K samotným cenám pečiva v obchodoch ministerstvo dodalo, že agrorezort nie je regulačný úrad. „Tvorba cien je vecou dodávateľsko – odberateľských vzťahov a ministerstvo do nej nemôže zasahovať,“ uviedol Wallner.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) v pondelok informoval, že ceny pečiva v najbližšom období vzrastú, ak štát pekárom nepomôže. Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice. Tá v posledných mesiacoch láme rekordy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #pekári #Agrorezort