Všetky predajne by sa za prísnych podmienok mali otvoriť, tvrdí Zväz obchodu

Zväz obchodu (ZO) SR vyzýva, aby sa otvorili všetky predajne, a to potravinárske, ako aj nepotravinárske, za prísnych hygienických podmienok. Uviedol to na tlačovej konferencii prezident ZO SR Martin Katriak za účasti 1. viceprezidenta ZO SR Pavla Konštiaka. Otváracie hodiny obchodov pre seniorov by sa podľa nich mali zrušiť, pretože sa slabo využívajú.

22.02.2021 12:05 , aktualizované: 15:51
debata (6)

„Zväz obchodu volá po tom, aby boli otvorené všetky predajne, či potravinárske alebo nepotravinárske, ale za okolností, ktoré sú stanovené pre otvorené predajne – prísne hygienické pravidlá, teda prísnych 15 štvorcových metrov na jedného zákazníka. Toto je záležitosť, ktorá sa dá vykonať,“ zdôraznil Katriak.

Oznámil zároveň, že ZO SR asi pred dvoma mesiacmi podal podnet na Generálnu prokuratúru SR, týkajúcej sa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa umožňuje chodiť na nákup do obchodov ľuďom, ktorí sú pozitívni na nový koronavírus. „Generálna prokuratúra podala proti tejto vyhláške protest, teda dala nám (v tejto veci) za pravdu,“ priblížil Katriak.

Podľa Konštiaka by sa mali aj pracovníci (malo)obchodu dostať do tzv. kritickej infraštruktúry podobne, ako do nej pred pár týždňami boli parlamentom zaradení poľnohospodári. „Nezaslúžia si naše predavačky byť zaradené do kritickej infraštruktúry, keď od marca 2020 sú denno-denne vystavené v predajniach riziku nakazenia ochorením COVID-19,“ podčiarkol Konštiak.

Predstavitelia ZO SR zdôraznili, že obchodníci majú od 9.00 do 11.00 h prázdne predajne, ktoré sú vyhradené len pre seniorov. „Tento z nášho pohľadu nezmyselný úzus by už mal byť zrušený, pretože dôchodcovia môžu chodiť do predajní 24 hodín a ostatní zákazníci vo vyhradených hodinách pod hrozbou sankcie nemôžu nakupovať,“ podčiarkol Konštiak.

Prvý viceprezident ZO SR upozornil, že do predajní môžu chodiť aj ľudia pozitívni na nový koronavírus. „My (obchodníci) sme v prvej línii spolu s lekármi, pretože sa každodenne stretávame s množstvom ľudí,“ poznamenal. Obchodníci by podľa neho chceli byť čím skôr, po zdravotníkoch, zaočkovaní. „Pretože sme, ktorí máme otvorené obchody, v prvej línii. Mali by sme mať prednostné právo byť zaočkovaní,“ dodal Konštiak.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR chápe pri pandémii ochorenia COVID-19 obavy Zväzu obchodu (ZO) SR. Uviedla to Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR, v reakcii na pondelňajšiu tlačovú besedu, na ktorej 1. viceprezident ZO SR Pavol Konštiak upozornil, že do predajní môžu chodiť aj ľudia pozitívni na nový koronavírus.

Osobám pozitívnym na COVID-19 podľa Račkovej naďalej dôrazne odporúča zabezpečiť si nákup prostredníctvom rodiny, známych susedov, donášok, či služieb samospráv. „Využitie tejto výnimky za dodržania prísnych hygienických opatrení nie je pravidlom. Ide o možnosť a slúži pre ľudí v mimoriadnych situáciách, ktorí si nevedia zabezpečiť nevyhnutné životné potreby inak, pričom by boli vystavení porušeniu vyhlášky,“ upozornila Račková.

„Veríme však, že pri súčasne nastavených hygienických opatreniach, všetky osoby nachádzajúce sa v obchodoch potravín tieto opatrenia striktne dodržiavajú a prevádzky na dodržiavanie opatrení vyzývajú a dohliadajú na to,“ poznamenala hovorkyňa ÚVZ SR.

Pri samotnom nákupe sa podľa Račkovej nepredpokladá vysoké riziko vystavenia osôb obojstrannému úzkemu kontaktu (menej ako 2 metre po dobu dlhšiu ako 15 minút s komunikačnou interakciou). „Nakupujúci sú navyše pravidelne vyzývaní k dodržiavaniu protiepidemických opatrení. Kontakt s pozitívnou osobou v prípade nákupu potravín sa nepovažuje za úzky kontakt,“ zdôraznila. V prevádzke podľa hovorkyne ÚVZ platí napríklad pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov, dezinfekcia rúk pri vstupe, časté vetranie, častá dezinfekcia plôch a podobne," povedala.

„Vnímame, že zástancovia i kritici vyhradených hodín pre seniorov majú svoje argumenty. Z nášho pohľadu je práve počas takto vážnej epidemiologickej situácie dobré a dôležité, ak je vyhradený čas pre tých najzraniteľnejších a prosíme ich preto, aby v záujme ochrany ich zdravia využívali vyhradený čas vždy, keď je to možné,“ dodala Račková ku kritike tzv. seniorských hodín.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #otvorenie #Zväz obchodu