Tripartita sa po pol roku opäť stretla, prebrali kurzarbeit aj zmeny v Zákonníku práce

Po letnom protestnom odchode a polročných obštrukciách konečne došlo na riadne rokovanie tripartity. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) sa k rokovaciemu stolu vrátila po vyše pol roku, a to aj napriek zmenám v Zákonníku práce, ktoré do tripartity privedú ďalšie organizácie zastupujúce zamestnancov.

22.02.2021 18:15 , aktualizované: 19:05
debata (2)

„Prehodnotili sme svoje rozhodnutie z augusta. To neznamená, že sme spokojný s aktuálnym stavom a podnikneme ďalšie korky. Chceme však veriť a dali sme tomu ďalšiu šancu,“ povedal po rokovaní predseda KOZ Marián Magdoško.

Kurzarbeit aj verejné obstarávanie

Počas vyše trojhodinového rokovania sa z veľkej časti venovali hlavne spôsobom, ako efektívne predĺžiť schému kurzarbeitu. „Chcem oceniť, že sme vo veľmi vecnej atmosfére prijali zákon o kurzarbeite a od budúceho roka bude možné garantovať podporu udržania pracovných miest,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Tripartita sa dohodla na vzniku sedemčlennej komisie na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá bude dohliadať na to, aby firmy, ktoré kurzarbeit potrebujú, ho mohli využívať, ale zároveň, aby takto poskytnuté peniaze neboli zneužité. „Zamestnávateľ pre svojich zamestnancov požiada o pomoc a úlohou komisie bude zhodnotiť, či daná firma spĺňa podmienky. Zdá sa nám to dostatočne bezpečné,“ povedal Krajniak. Prvé dva roky fungovania kurzarbeitu bude na ňu vyčlenených 20 miliónov eur ročne. "Ak komisia uvidí, že sa daná suma možno prečerpá, môže požiadať vládu o ďalšie peniaze. Zákon bude v takejto forme posunutý do ďalšieho legislatívneho procesu.

Súčasťou rokovania bolo aj schválenie cestovnej mapy výskumných infraštruktúr, takisto plán práce a termíny, ako a kedy sa bude tripartita stretávať tak, aby nadväzovala na parlamentné schôdze. Diskusia sa tiež venovala zmenám v Zákonníku práce a tomu, ako budú uplatnené v praxi.

„Na žiadosť Asociácie zamestnávateľských zväzov sme sa venovali aj situácii s ohľadom dovozu vakcíny Sputnik V, pričom v zásade všetci sociálni partneri vyjadrili záujem o to, aby očkovanie prebiehalo čo najrýchlejšie a ak táto vakcína bude odobrená aspoň zo strany Štátneho ústavu na kontrolu liečiv, aby bolo možné ňou očkovať,“ povedal minister práce. Krátko sa venovali aj novele zákona o verejnom obstarávaní.

Ako má vyzerať trvalý kurzarbeit

Na rokovaní HSR sa podarilo dosiahnuť dohodu medzi zástupcami zamestnancov, zamestnávateľov a vládou vrátane ministerstva financií. Hospodárska a sociálna rada odporučila pokračovať v legislatívnom procese k zavedeniu trvalého kurzarbeitu s troma pripomienkami:

  • Rozšíriť definíciu vonkajšieho faktora tak, aby zahŕňal aj sektorové a firemné výpadky.
  • Zriadiť komisiu zloženú zo zástupcov ústredia práce, ministerstva financií a ministerstva hospodárstva, ktorá bude rozhodovať o pomoci v prípade sektorových a firemných výpadkov.
  • Zakotviť rozpočtovú poistku v prvých dvoch rokoch fungovania skrátenej práce, a to vo výške 20 miliónov eur ročne pre prípady sektorových a firemných výpadkov (o navýšení bude rozhodovať vláda).

ZDROJ: Ministerstvo práce

Návrat na rokovania

Tripartitné rokovania sa nekonali už od konca augusta. Podľa Magdoška sa však k stolu vrátili z dôvodu súčasnej situácie, a to aj napriek zmenám, ktoré čakajú zloženie tripartity. „Národná rada a pani prezidentka podpísali Novelu Zákonníka práce, ktorá mení situáciu s tripartitou, no vzhľadom na koronakrízu je našou povinnosťou vrátiť,“ hovorí Magdoško. Zároveň však dodal, že s novelou Zákonníka práce, ktorá okrem iného ruší kolektívne zmluvy a mení aj zloženie tripartity, stále nesúhlasia a ak sa potvrdia obavy, že viaceré jej body nie sú v súlade s ústavou, obrátia sa aj na Ústavný súd, ako aj na ďalšie medzinárodné organizácie.

Minister práce zmenu v reprezentácii jednotlivých strán tripartity obhajoval faktom, že všetky strany musia mať pri rokovaniach silnejšie zastúpenie. Donedávna mal totiž KOZ v prípade zastupovania zamestnancov v Hospodárskej a sociálnej rade monopol. Zamestnávateľov, naopak, reprezentovali štyri organizácie, a to Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Asociácia priemyselných zväzov a Združenie miest a obcí Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #Milan Krajniak